Борусия Мьонхенгладбах тресна с 2:1 Байерн Мюнхен и записа страхотна шампионатна победа. Головете за "жребците" във вратата на "баварците" мушнаха Торган Азар (39 - дузпа) и Матиас Гинтер (44), точен за гостите бе Артуро Видал (74).

Това бе първа загуба за Байерн след завръщането на Юп Хайнкес начело на клуба. Борусия Мьонхенгладбах от своя страна затвърди отличните си игри срещу този съперник и един вид е кошмар за хегемона на Германия.

На нито един друг германски стадион Байерн няма толкова лоши показатели, печелейки едва 12 пъти в 50 опита на "Борусия Парк" и губейки в рекордните 20 случая.

Звездата на гостите Роберт Левандовски пък продължава да се дъни срещу "жребците", след като има само един гол в 12 мача с Гладбах.

От друга страна Юп Хайнкес бе посрещнат с уникални овации от домакинските фенове. Легендата на Мьонхенгладбах бе сериозно разчустван на мястото, където е постигнал най-големите си успехи като футболист.

Въпреки загубата Байерн остава лидер в класирането с 29 точки, докато Борусия се изкачи на третото място с 24 точки.


Срещата на "Борусия Парк" започна леко спокойно, но след няколко опознавателни минути двата отбора се "захапаха" здраво в средата на терена, където прехвърчаха и няколко искри.

Треньорът на Байерн Юп Хайнкес бе излязал с доста дефанзивна халфова линия, тъй като преди срещата имаше сериозни кадрови проблеми. Постепенно домакините взеха инициативата и можеха да вкарат в 13-ата минута.

Тогава Рафаел се озова сам срещу Свен Улрайх, но стреля твърде левашки и не успя да опъне мрежата. Отговорът на Байерн бе много опасен удар с глава на Корентен Толисо, но топката мина  до гредата.

Байерн стигна до още едно сериозно положение след половин час игра, когато тупалка на Себастиан Руди не намери целта. Към края на полувремето стана и най-интересно и напечено.

Първо домакините спечелиха дузпа в 39-ата минута, която бе превърната в гол от Торган Азар за 1:0. Четири минути по-късно Роберт Левандовски с петичка нацели гредата, а в ответната атака "жребците" забиха нов гол.

Тогава Гладбах направи страхотна атака отляво, тотално разнебити неадекватната защита на Байерн и с добавка отблизо Матиас Гинтер направи 2:0. Публиката пощуря, а играчите полетяха. Левандовски можеше да ги съсече малко преди почивката, но не успя да вкара.

Втората част започна отново с действия в центъра, като постепенно гостите натиснаха и се пренесоха в половината на "жребците".

След един час игра се получи леко разбъркване в наказателното поле на домакините, но Байерн така и не успя да добута топката в мрежата. Малко по-късно последователно Кимих и Хумелс не успяха да вкарат.

Това бяха силните минути на гостите, но те така и не намираха мрежата. В 66-ата минута Коман се освободи отдясно и стреля остро, при което Зомер изби леко, при което топката се чукна в гредата и вратарят я хвана.

Изключителен шанс за Байерн, но отново не се стигна до попадение. Тези положения стреснаха "жребците" и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции.

Логичното обаче се случи в 74-ата минута, когато защитата на домакините изби една топка пред дъгата на пеналта и от там с тупалка Артуро Видал я прати в мрежата - 1:2.

В следващите минути играта се накъса и двата отбора трудно организираха смислени атаки. Към края Байерн натисна, но нямаше шанс и Гладбах си взе победата.

Борусия Мьонхенгладбах - Байерн Мюнхен 2:1

Голмайстори:

1:0 Торган Азар (39 - дузпа)
2:0 Матиас Гинтер (44)
2:1 Артуро Видал (74)

БОРУСИЯ (М): Зомер, Елведи, Гинтер, Вестергор, Венд, Крамер, Закария, Азар, Херман, Рафаел, Щиндъл

БАЙЕРН: Улрайх, Кимих, Зюле, Хумелс, Бернат, Хави Мартинес, Руди, Видал, Толисо, Хамес, Левандовски