Борусия Дортмунд победи като гост третодивизионния Дуисбург с 6:1 в благотворителен мач, който се състоя пред близо 24 400 души на стадион "Шауинсланд-Райзен Арена".

Средствата от проверката (над 300 000 евро) отиват изцяло в касата на "зебрите", които изпитват сериозни финансови трудности. Това е вторият случай в последните месеци, в който Борусия помага на Дуисбург с участие в приятелска среща.

Футболистите на Дортмунд обаче стартираха безмилостно, с попадения на Обамеянг и Левандовски още в самото начало.

Рожденикът Мхитарян добави две попадения в рамките на три минути, след което и Левандовски се разписа за втори път. Точно преди паузата Онуегбу спаси честта на своя отбор с почетно попадение. Двайсетина минути преди края Шибер вкара шести гол за гостуващия тим.


Още в началото на срещата Борусия спретна добра атака, при която Мхитарян и Ройс си размениха няколко подавания, но не успяха да стигнат до удар към вратата на съперника.

В седмата минута "жълто-черните" контраатакуваха светкавично по десния фланг, където бе изведен Мхитарян. Арменецът напредна подаде в наказателното поле към непокрития Обамеянг и нападателят реалицира от седем метра.

След четвърт час игра домакините се активизираха и отправиха първи удар, но Лангерак изби в корнер. След изпълнението му Борусия отново контраатакува и удвои аванса си. Ройс задържа хитро пред наказателното поле, изведе Левандовски в наказателното поле и полякът реализира с хубав шут по земя.

В средата на първото полувреме Дуисбург създаде прилична атака. Нападателят Онуегбу се откъсна, навлезе в наказателното поле, но не си поведе по най-добрия начин. Той потърси контакт с Мич Лангерак и падна, но реферът правилно отсъди корнер.

Малко след това Айчичек застана зад топката при пряк свободен удар за своите. Той завъртя топката майсторски над стената и намери мрежата на противниковата врата, но от външната й страна.

Бе изминал половин час от началото на мача, когато поотпусналите се гости се втурнаха в нова акция. Обамеянг обърка защитния вал на противника и Нури Шахин отправи страхотен удар от движение с левачката, нацелвайки лявата греда. Гроскройц опита добавка, но би над целта.

В 37-та минута празнуващият своя 25-и рожден ден Хенрих Мхитарян също се разписа. Груба грешка на Йозтюрк позволи на Левандовски да намери Мхитарян и арменецът реализира от десетина метра.

Малко след това отново Мхитарян бе изведен зад гърба на защитата, финтира вратаря Ратайчак и заби втория си гол без никакви проблеми.

В 42-та минута Баич не се ориентира добре пред наказателното си поле и подари топката на Левандовски, който се опита да скъса мрежата, нанизвайки пети гол за своя отбор. Малко след това Шахин се опита да прехвърли Ратайчак по великолепен начин, но топката мина на педя над напречната греда.

В последната минута на първото полувреме Зунди можеше да отправи удар, но се забави и чукна към голмайстора на отбора Онуегбу. Неговият шут бе отклонен, излъга Лангерак и влетя в мрежата на австралийския страж.

След подновяването на играта наставникът на Борусия Юрген Клоп смени целия си отбор, с изключение на Лангерак. Така логично оборотите спаднаха значително.

Четвърт час след почивката Онуегбу бе изведен в наказателното поле. Нападателят финтира Лангерак, но прати кълбото покрай лявата греда. На отсрещната врата неточни удари отправиха Дукш и Блашчиковски.

В 68-та минута Юлиан Шибер бе изведен по дясното крило. Вратарят Райтачак излезе да пресреща, но футболистът на Борусия го размина и вкара от малък ъгъл на празна врата.

Йонас Хофман се отскубна на два пъти до края на редовното време, но точно преди крилото да нанесе удар, защитата на Дуисбург се намесваше.

 

Дуисбург - Борусия Дортмунд 1:6

0:1  Пиер-Емерикс Обамеянг - 7'

0:2  Роберт Левандовски - 16'

0:3  Хенрих Мхитарян - 37'

0:4  Хенрих Мхитарян - 40'

0:5  Роберт Левандовски - 42'

1:5  Кингсли Онуегбу - 45'

1:6  Юлиан Шибер - 68'

 

Дортмунд през първата част:  Лангерак, Фридрих, Гюнтер, Шмелцер, Гроскройц, Кел, Шахин, Мхитарян, Обамеянг, Ройс, Левандовски

Дортмунд през втората част:  Лангерак, Зар, Сократис, Пишчек, Дурм, Бендер, Кирх, Блашчиковски, Хофман, Дукш, Шибер