1. Репутацията на Челси се срина

През годините Челси си изгради репутацията на отбор, който умее да печели големи мачове. Представянето на лондончани във Висшата лига в последните няколко сезона не бе особено убедително, но последователните успехи в Шампионската лига и Лига Европа доказаха, че сините са способни да се мерят с най-добрите отбори на континента.

На фона на доста неочакваните триумфи на континенталната сцена, тимът от "Стамфорд Бридж" се представи изненадващо слабо срещу ПСЖ. Дали причината е в ниското самочувствие, предизвикано от някои неуспехи напоследък? Или пък умората започва да си казва думата? Все пак Челси не разполага с достатъчно дълга резервна скамейка.

Във всеки случай, отбраната, която бе почти безупречна в последните месеци, изненадващо допусна елементарни грешки и при трите гола на парижани.

2. Трансферът на Бейл носи дивиденти на Реал

Мнозина се съмняваха, че Гарет Бейл си струваше парите, когато Реал го привлече срещу фантастична сума. С играта си в последните мачове обаче уелсецът без съмнение е голям плюс за Кралския клуб.

Срещу Борусия (Дортмунд) крилото отново се представи силно и отбеляза толкова важния първи гол.

След трудното начало в Испания, Бейл подобри значително представянето си и вече има 17 попадения във всички турнири за Реал. Но за да разсее окончателно съмненията, уелсецът трябва да помогне на Белия балет да спечели голям трофей. И тъй като мадридчани вече изглеждат аутсайдери в Примера, най-вероятно Бейл и компания ще трябва да хвърлят всички сили за спечелването на Шампионската лига.

3. Пасторе засенчи големите звезди на ПСЖ

Пари Сен Жермен постигна отличен резултат срещу Челси, но привържениците на френския шампион дълго време бяха на тръни. Лондончани отбелязаха важен гол на чужд терен преди почивката, а големите звезди на ПСЖ Ибрахимович и Кавани не се представиха на ниво.

И така в крайна сметка Пасторе, на когото никак не му е лесно в Париж след трансфера му за 39,8 млн. евро от Палермо и който твърде често остава резерва, се превърна в герой за френския тим.

Попадението му в последните минути наклони рязко везните в полза на ПСЖ преди ответния сблъсък. От друга страна, от времето си в Наполи Кавани и Есекил Лавеси знаят отлично, че 3:1 не е резултат, който ти гарантира спокоен реванш на "Стамфорд Бридж".

4. Челси не играе по-добре без чисти нападатели

През по-голямата част от гостуването на ПСЖ, Челси игра с "фалшива деветка". Лондончани стигнаха до гол, но като цяло рядко застрашаваха вратата на домакините без класически център-нападател.

Въпреки твърденията, че сините ще играят по-добре без нападателите си, които не са в добра форма, експериментът на "Парк де Пренс" се провали.

Шурле беше особено неефективен като острие на върха на атаката и Моуриньо неслучайно го смени с често оплювания Фернандо Торес. Испанецът не създаде кой знае какво, но поне се чувстваше по-добре от германеца в ролята на чист нападател.

5. Трудно е човек да не съчувства на Борусия (Дортмунд)

Борусия отстъпваше по класа на Реал М и загуби логично, но половината титуляри на германците са контузени, а основният реализатор Левандовски изтърпяваше наказание.

Беше ясно, че жълто-черните едва ли ще могат да повторят успеха си от миналия сезон, когато отстраниха Кралския клуб на полуфинала. Но вместо да критикуваме дортмундци за слабия мач, може би е по-уместно да се почудим как изобщо те успяха да стигнат толкова далеч в турнира.

Все пак става дума за клуб, който постоянно губи най-добрите си футболисти и разходите му за заплати са по-ниски, отколкото на второразредния Куинс Парк Рейнджърс.

 

Пол Фенеси, TheJournal.ie