Борусия Дортмунд не успя да се възползва от грешната стъпка на Байерн Мюнхен и допусна изненадваща загуба с 0:2 в гостуването си на Майнц 05.

Тимът на Юрген Клоп очевидно плати висока цена за успеха с 3:0 над Арсенал в Шампионската Лига и в днешния мач не можа да надиграе съперника по същия начин.

Извършените ротации вероятно също имаха значение и започналият като титуляр Адриан Рамос направи три сериозни пропуска.

Майнц се възползва от това и поведе в средата на второто полувреме след добра работа на резервата Хайро Сампейро и гол на японеца Шинджи Оказаки.

Борусия можеше да изравни, но Чиро Имобиле изпусна дузпа. Малко след това нова добра игра на Сампейро доведе до автогол на Матиас Гинтер.



В 16-та минута Борусия бе много близо до гол. Кагава започна бърза контраатака и Обамеянг центрира зад защитата за Рамос, който сам срещу вратаря стреля с глава, но не уцели целта. Той обаче бе в положение на засада, което не бе забелязано от съдиите.

В следващите минути гостите доминираха, но без да създават чисти положия.

В 36-та минута Майнц имаше опасна ситуация, при която Оказаки стреля отблизо от малък ъгъл през защитник, но Вайденфелер спаси по брилянтен начин.

Малко след това стражът на Дортмунд бе доста по-колеблив при силен удар от дистанция на Хофман, но все пак успя да боксира.

В 39-та минута Рамос отново направи сериозен пропуск. Пишчек центрира по земя в наказателното поле, нападателят на Дортмунд изпревари защитник и засече отблизо, но уцели страничната греда.

В началото на второто полувреме Рамос направи пореден невероятен пропуск. Гроскройц игра чудесно в наказателното поле, проби до аутлинията и от там поднесе назад. Рамос овладя само на пет метра пред вратата, но стреля в застанал на голлинията защитник.

В 66-та минута Майнц откри резултата. След силно изритана топка от вратаря се получи контраатака за Майнц. Последва разиграване и 17 поднесе на първата греда, където Оказаки се хвърли и отблизо засече в мрежата.

Дортмунд можеше веднага да се върне в мача от дузпа. Влезлият като резерва Имобиле нанесе удар, който се удари в ръката на Оказаки и съдията даде малко спорна дузпа. Лорис Кариус обаче направи страхотно спасяване с една ръка на удара на Имобиле.

И този пропуск се оказа решителен, защото в 73-та минута Майнц стигна до втори гол. След контратака 17 поднесе към тичащ отстрани съотборник и в опита си да пресече Гинтер засече в собствената си мрежа.

В последната минута гредата отново помогна на Майнц, след като Мхитарян нанесе страхотен удар от над 25 метра и топката профуча над вратаря, но тресна напречната греда.
 

Майнц - Дортмунд 2:0

1:0 Оказаки 66
2:0 Гинтер 73 а.г.

Майнц: Кариуш, Хара, Бел, Брозински, Жуниор Диас, Гайс, Мориц (83 Кох), Алагуи (60 Сампейро), Баумгартлингер, Хофман, Оказаки

Борусия: Вайденфелер, Сократис, Пишчек, Гинтер, Дурм, Бендер (80 Маруока), Кагава (65 Мхитарян), Жожич, Гроскройц, Обамеянг, Рамос (65 Имобиле)