Най-силните германски отбори Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд също са хвърлили око на норвежкия талант Мартин Йодегаард, пише списание "Шпорт Билд". Самият футболист призна, че е бил потърсен лично от наставника на "жълто-черните".

"Лично Юрген Клоп говори с мен и ме запозна с Борусия Дортмунд. Той ми каза какво мислят за мен в клуба и какви перспективи за моето развитие може да ми предложи Борусия", сподели 15-годишният Йодегаард, цитиран от изданието.

"За мен винаги е било мечта един ден да мога да играя за клубове като Барселона, Реал Мадрид, Аякс. За клубове от Германия и Англия."

Спортният директор на Борусия Михаел Цорк не крие, че следи внимателно изявите на младока. Координаторът в школата на Байерн Мюнхен Михаел Тарнат директно заяви, че норвежецът е "интересен за нашия клуб".

Няколко тима от Бундеслигата се интересуват от младока, призна неговият баща. Според изданието става дума за Байерн, Дортмунд и Щутгарт, където футболистът е бил на посещение през последните месеци.

През зимата Йодегаард е бил поканен от Байерн да тренира три дни с отбора до 16 години. Малко след това той е тренирал няколко дни и с талантите на швабите. През пролетта е изкарал кратък престой и в Дортмунд, където се е срещнал лично с наставника Юрген Клоп.

Байерн и Дортмунд обаче имат сериозна конкуренция: най-голямата акула на пазара Реал Мадрид. Наскоро европейският първенец е предоставил частен самолет за Йодегаард и неговото семейство, за да може скандинавецът да тренира с юношите на клуба. Според "Шпорт Билд" Реал следи Мартин от най-дълго време - близо три години.

Йодегаард-младши и неговият баща не крият, че имат общ любим отбор и той не е нито един от изброените. Става дума за Ливърпул. Но сред английските клубове с най-големи шансове за привличането на младока има Манчестър Юнайтед.

"С никой клуб не говорим за пари. Ще изберем този отбор, който предложи на Мартин най-добрата перспектива за развитие. Това е единственото, което има значение. Ако ни предложат това, ще се разберем за всичко останало. Бундеслигата? Това е много силно първенство и можем да си представим да дойдем тук", казва бащата на играча.

Любопитна подробност е, че през лятото Мартин е сменил изучавания от него втори чужд език. Вместо испански, той е решил да учи немски... Талантът е оценяван между пет и осем милиона евро, след като в мача срещу България стана най-младият футболист в историята, играл в европейска квалификация.