Борусия Дортмунд победи Майнц с 2:0 като гост в мач от деветия кръг на Бундеслигата, игран на стадион "Кофейс Арена". Така Томас Тухел успя да излъже отбора, в който се прочу като треньор.

Над всички беше Пиер-Емерик Обамеянг, който записа две асистенции и изработи дузпа. Нападателят не успя да се разпише и така беше сложен край на рекорда му да вкарва във всеки един от осемте кръга от началото на сезона.

"Жълто-черните" откриха резултата в средата на първото полувреме, когато Марко Ройс се разписа след подаване на Обамеянг. Веднага след почивката станалият известен като "Батман" Обамеянг беше спънат в наказателното поле, но Ройс изпусна отсъдената дузпа. 

Все пак в 82-та минута Дортмунд удвои, когато комбинативния Обамеянг не се полакоми и подаде за попадението на Хенрих Мхитарян.

Борусия Дортмунд сложи край на серията си от четири официални мача без успех и събра 20 точки на второто място, на четири пункта зад лидера Байерн, който има мач по-малко. Майнц е девети с 12 точки.


Домакините стигнаха до първата интересна ситуация още в самото начало, когато Муто успя да засече центрирането отляво на Бенгтсон, но Роман Бюрки успя да спаси своите с адекватна намеса в малкия пеналт.

Борусия се активизира и Пиер-Емерик Обамеянг пусна много добре за Хенрих Мхитарян, който не си спря добре в наказателното поле и бранител успя да избие в последния момент.

В 18-ата минута гостите откриха резултата след грешка в защитата на Майнц. Хенрих Мхитарян открадна топката и я подаде към Пиер-Емерик Обамеянг, който видя включилия се отляво Марко Ройс. Германецът нямаше какво друго да стори, освен да се разпише с левия крак.

Момчетата на Мартин Шмидт потърсиха бързо изравняване и се втурнаха напред. Де Блазис чукна към Мали, който би покрай страничната греда.  Десетина минути по-късно Хайро тресна напречната греда от пряк свободен удар.

В добавеното време на първата част Обамеянг подаде много ефектно с петичка за Ройс, който навлезе отляво и стреля, но бранител подложи тялото си.

Само 50 секунди след подновяването на играта Борусия получи право да изпълни дузпа заради нарушение на Бунгерт срещу Обамеянг. При повторенията обаче се видя, че бранителят играе с топката. Марко Ройс стреля в левия ъгъл, но вратарят Кариус спаси.

Преди да изтече един час игра защитата на Борусия заспа и остави Муто да излезе сам срещу Бюрки. Вратарят обаче усети развоя на ситуацията, успя да излезе и да улови топката от краката на своя противник.

Шинджи Кагава беше изведен с хубаво подаване, но стреля покрай лявата греда. След това в рамките на няколко секунди шутове на Обамеянг и Гюндоган бяха блокирани.

Четвърт час преди края на редовното време Обамеянг би мощно, но не успя да уцели вратата. Габонецът получи нови две възможности, но отново не намери целта.

В 82-та минута вкаралият във всеки един от осемте кръга до момента Обамеянг получи подарък от бранител и излезе на стрелкова позиция, но пусна за Мхитарян, който финтира вратаря и отбеляза на празна врата.

При една от следващите атаки на гостите Парк получи отляво, но вместо да си избере ъгъл и да реализира, той стреля право в тялото на вратаря.

 

Майнц - Борусия Дортмунд 0:2

0:1 Марко Ройс - 18'
0:2 Хенрих Мхитарян - 82'

Пропусната дузпа: Ройс (Дортмунд) - 47'

 

Майнц: Кариус, Бунгерт, Бел, Бенгтсон, Брозински, Баумгартлингер, Латца (Сердар - 85'), Хайро (Клемент - 70'), Де Блазис, Мали, Муто (Нидерлехнер - 84')

Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Сократис, Гинтер, Парк, Вайгъл, Гюндоган, Кагава (Кастро - 83'), Мхитарян, Ройс (Бендер - 78'), Обамеянг (Рамос - 89')