Борусия Дортмунд разби Айнтрахт Франкфурт с 4:0 в двубой от 21-ия кръг на германската Бундеслига, който се състоя на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Момчетата на Юрген Клоп тотално надиграха съперника, след като във вторник го елиминираха в турнира за купата на Германия. С два гола през първата част се отличи Пиер-Емерик Обамеянг, като дейно участие при попаденията взе Хенрих Мхитарян.

Веднага след подновяването на играта Роберт Левандовски вкара трети гол за своите, вкарвайки от бялата точка за нарушение срещу него. Двайсетина минути преди края Милош Йожич направи блестящ дебют - той вкара 17 секунди след като влезе от пейката!

Така Борусия сложи край на серията си от четири поредни домакински мача без победа и събра 42 точки - с една по-малко от третия Байер Леверкузен. Айнтрахт е 12-ти, с 21 пункта в актива си.


Вицешампионът на Германия и Европа стигна до първата интересна ситуация в петата минута. Трима футболисти с жълта фланелка влязоха в наказателното поле, но защитата на гостите се справи. Себастиан Кел отправи снаряд от дистанция, но го насочи към трибуните.

Малко след това Роберт Левандовски направи страхотен пробив по лявото крило. Полякът надбяга с лекота бранител на противника, проби в наказателното поле и върна назад към Мхитарян. Арменецът би по диагонала, но Джакпа изби в корнер пред самата голлиния.

Секунди след това Мхитарян поправи грешката. Той се възползва от липсата на концентрация у Юнг и намери Обамеянг с хубав пас по диагонала, зад гърба на защитата. От около шест метра стрелецът нямаше какво друго да стори, освен да вкара топката в мрежата.

Марсел Шмелцер намери Левандовски в наказателното поле. Полякът отново преодоля защитник със завидна лекота и би от малък гъл с левия крак, но Трап спаси.

В 21-та минута Обамеянг заби втория си гол в срещата. Мхитарян центрира от корнер и Фридрих отклони с глава. Вратарят на гостите парира, но точно пред опразнената врата Обамеянг се възползва от подаръка и се разписа с левия крак.

Бе изминал половин час игра, когато Сократис извърши спорно нарушение пред наказателното си поле. Джакпа отправи свиреп снаряд, но Роман Вайденфелер боксира. На отсрещната врата Гроскройц отправи тупалка от 25 метра, но над напречната врата.

До края на първата част пред Левандовски се откриха две добри положения. Той първо получи от Гроскройц, но бранител на гостите подложи краката си и изби. След това полякът засече с глава, но прати топката в лицето на съотборника си Сократис.

Двайсетина секунди след почивката Борусия получи право да изпълни дузпа. Роберт Левандовски бе изблъскан от Джакпа в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. Полякът застана зад топката и бе безпощаден - 3:0!

Борусия атакува по дясното крило чрез Лукаш Пишчек, чието дълго подаване във въздуха намери Марсел Шмелцер. Германецът засече с глава от трудна позиция и топката влизаше във вратата, но Трап изби пред голлинията.

В средата на второто полувреме Джакпа отправи много силен шут, но той профуча над напречната греда.

В 68-та минута Милош Йожич влезе на мястото на Хенрих Мхитарян и сърбинът вкара в дебюта си след 17-секунден престой на терена! Гроскройц шутира от десет метра, но Трап спаси. От близко разстояние Йожич нямаше проблем да осъществи добавка, като по този начин той продължава тенденцията да бележи в дебютните двубои в своята кариера.

Последваха два пропуска на Нури Шахин и един на Левандовски. Крилото Йонас Хофман се опита да направи добавка в наказателното поле, но намери тялото на бранител.

 

Борусия Дортмунд - Айнтрахт Франкфурт  4:0

1:0  Пиер-Емерик Обамеянг - 10'

2:0  Пиер-Емерик Обамеянг - 21'

3:0  Роберт Левандовски - 47', дузпа

4:0  Милош Йожич - 68'

 

Дортмунд:  Вайденфелер, Сократис, Фридрих, Пишчек, Шмелцер, Кел, Шахин, Мхитарян (Йожич - 68'), Гроскройц, Обамеянг (Хофман - 71'), Левандовски (Шибер - 81')

Франкфурт:  Трап, Мадлунг, Бамба (Кемпф - 33'), Юнг, Джакпа (Ошипка - 73'), Рус, Ланиг, Айгнер, Вайс (Шрок - 54'), Майер, Розентал