Борусия Дортмунд тотално надигра Бенфика като гост (12:2 удара и 69% притежание на топката за германците), но загуби с 0:1 в първи 1/8-финален двубой на Шампионската лига, игран на стадион "Ещадио да Луж".

Домакините започнаха по-смело, но постепенно Дортмунд се отпусна и натика опонента си в неговата половина. Груби пропуски обаче направи голмайсторът на тима Пиер-Емерик Обамеянг, който изпорти две златни възможности сам срещу вратаря.

Габонецът, известен с прякора си "Батман", тотално закопа своите в 58-ата минута, когато за капак пропусна и дузпа след много слабо изпълнение, за да бъде изваден от игра малко след това. До края рурци натискаха, но така и не можеха да вкарат изравнителен гол. Реваншът е на 8-и март на стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд.


"Орлите" натиснаха здраво своя противник, осъществявайки три мълниеносни атаки по дясното крило, но заключителните им подавания не бяха точни, както и сватбарският шут на Салвио по диагонала.

Преди да изминат десетина минути игра Борусия показа класа и беше близо до откриване на резултата при първата си смислена акция. Грешка в защитата на домакините позволи на Осман Дембеле да изведе Пиер-Емерик Обамеянг сам срещу вратаря, но габонецът стреля над напречната греда от чудесна позиция.

Постепенно "жълто-черните" се успокоиха и затегнаха уязвимата си лява зона от отбраната, поглеждайки все по-често в предни позиции. В средата на първата част рурци получиха нов невероятен шанс, но Виктор Линдельоф се хвърли смело и блокира точния удар отблизо на Дембеле.

Португалците на три пъти получиха съдийско рамо в ситуации, в които бяха маркирани несъществуващи засади за германския вицешампион. Играта се водеше предимно в половината на Бенфика заради силната преса на Борусия, който владееше топката в 62% от времето и имаше близо три пъти повече подавания.

В 38-ата минута напористият Рафаел Герейро успя да подаде от нищото към Обамеянг, но нападателят не успя да засече на метър от голлинията. Съдийските аванти на Никола Рицоли към домакините започнаха да придобиват чудовищни размери, защото италианецът не маркира очевидно нарушение на Едерсон извън пеналта срещу Дембеле.

Малко след подновяването на играта Бенфика поведе напук на логиката. Луизао свали за Коста Митроглу, който си спря с левия крак и малко пред голлинията успя да намери опразнената врата.

Борусия веднага отговори с пробив на Марко Ройс отляво. Той беше блокиран, но след лошото изритване на Луизао Дембеле нанесе удар отблизо - право в тялото на вратаря! Последва ново положение за Обамеянг, но и този път останалият сам срещу вратаря нападател би високо! Последваха опасни удари на Ройс и Лукаш Пишчек, но и в двата случая Едерсон внимаваше.

В 57-ата минута Рицоли отсъди дузпа за гостите заради игра с ръка на Фейса в наказателното поле. Грешникът Обамеянг застана зад топката и тотално се срина! Той би слабо точно в средата и стражът изби! Тухел най-после се усети и извади африканеца малко след това.

Пишчек отправи удар с глава при изпълнение на корнер в средата на второто полувреме, но топката мина покрай левия страничен стълб. Четвърт час преди края на редовното време статистиката показваше 9:2 удара за Борусия и 67% владеене на топката в полза на германците.

Едерсон направи още едно фантастично спасяване в 84-ата минута, когато спаси тупалка извън наказателното поле на Пулишич, при която се получи и залъгващ рикошет. Още един снаряд от дистанция на американския халф този път профуча над целта.


Бенфика - Борусия Дортмунд 1:0
1:0 Костас Митроглу - 48'

 

Пропусната дузпа: Обамеянг (Дортмунд) - 58'

 

Бенфика: Едерсон, Луизао, Линдельоф, Семедо, Елизеу, Салвио, Фейса, Пици, Карийо (Аугусто - 46'), Силва (Серви - 67'), Митроглу (Хименес - 75')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Бартра, Шмелцер, Пишчек, Дурм, Герейро (Пулишич - 82'), Вайгъл, Дембеле, Ройс (Кастро - 82'), Обамеянг (Шюрле - 62')