Борусия Дортмунд победи Бенфика с 4:0 в 1/8-финален мач-реванш на Шампионската лига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк". Така германският вицешампион продължава напред с общ резултат 4:1.

"Жълто-черните" изиграха слабо за стандартите си първо полувреме, в края на което все пак се оттеглиха с гол преднина, дело на Пиер-Емерик Обамеянг в четвъртата минута.

Четвърт час след почивката момчетата на Томас Тухел нанесоха двоен удар в рамките на две минути. Първо Кристиан Пулишич копна технично покрай вратаря, а след това Обамеянг реализира втория си гол в мача от удобна позиция.

Пет минути преди края на редовното време Обамеянг оформи своя хеттрик, макар да се разписа от положение на немаркирана засада.


Германците започнаха вихрено и откриха резултата още при първата си акция. Осман Дембеле центрира от корнер, Кристиан Пулишич отклони с глава и на далечната греда Пиер-Емерик Обамеянг нанесе безпощаден удар с глава. Вратарят Мораеш докосна топката, но не успя да предотврати попадението.

Марк Бартра засече с глава пред погледа на вратаря по-късно, но остана доста над линията на стрелба. След това Осман Дембеле напредна от центъра, стигна до наказателното поле и шутира, но покрай вратата.

Постепенно "орлите" се успокоиха и в средата на първото полувреме създадоха продължителна атака отдясно, завършила с точен удар по земя на Серви, но стражът на домакините Роман Бюрки не беше затруднен. Беше изминал половин час, когато и Луизао нанесе точен удар с глава, но отново в ръцете на Бюрки!

Борусия не успяваше да контролира играта по желания начин и в действията на отбора липсваше динамика. Към края на първото полувреме Кристиан Пулишич нанесе удар с главя, но Мораеш беше застанал на правилното място и улови. 

Второто полувреме започна с паника в отбраната на Борусия, но Лукаш Пишчек все пак поправи грешката си и блокира изстрела на Серви от чиста позиция! На отсрещната врата Обамеянг пробва неуспешна задна ножица, за да се стигне до сватбарския шут на Пици.

На два пъти Обамеянг се оказа в положение на засада след прекрасни подавания към него, но и в двата случая габонецът беше отказан от вратаря на гостите.

Малко преди да изтече един час Борусия удвои преднината си. Лукаш Пишчек намери Пулишич в наказателното поле и американецът копна майсторски покрай Мораеш.

Още при следващата си акция "жълто-черните" нанесоха нов удар! Този път Марсел Шмелцер центрира от въздуха и в малкото наказателно поле Обамеянг засече успешно от движение.

След това Обамеянг центрира меко около аутлинията към наказателното поле и Гонсало Кастро нанесе плътен изстрел от въздуха с левачката, но покрай вратата. 

Марк Бартра нанесе много хубав с глава след центриране от корнер за домакините, но кълбото профуча покрай десния страничен стълб.

В 85-ата минута Борусия окончателно сложи точка на спора, а Пиер-Емерик Обамеянг оформи своя хеттрик от положение на немаркирана засада. Габонецът беше намерен от Ерик Дурм и отново вкара на празна врата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/R6r05wxFlNU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борусия Дортмунд - Бенфика 4:0

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 4'
2:0 Кристиан Пулишич - 59'
3:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 61'
4:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 85'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Бартра, Сократис (Гинтер - 88'), Пишчек, Шмелцер, Дурм, Вайгъл, Кастро, Пулишич, Дембеле (Кагава - 81'), Обамеянг (Шюрле - 86')

Бенфика: Мораеш, Линдельоф, Луизао, Семедо, Елизеу, Пици, Самарис (Живкович - 74'), Алмейда, Салвио (Жонас - 64'), Серви (Хименес - 82'), Митроглу