Борусия Дортмунд се издъни при визитата си на Херта и загуби гостуването си с 1:2.

Това стана в среща от 24-ия кръг на германската Бундеслига. 

Преди този мач рурците имаха на сметката си три поредни победи във вътрешния шампионат.

Калу откри за домакините в 11-ата минута, а в 55-ата Обамеянг изравни. Платенхард обаче донесе успеха на своите след страхотен гол от фаул в 70-ата минута.

След загубата си Дортмунд е 3-и в класирането с 43 точки, а "Старата дама" е на 5-ото място с 40 пункта.

В тази загуба има логика, тъй като футболистите на Томас Тухел бяха грохнали след боя над Бенфика през седмицата.

Победата е първа за берлинчани над Дортмунд от 3 години насам. 


Срещата започна силно за гостите и още във 2-ата минута Шюрле се озова на перфектна позиция и отправи удар към долния десен ъгъл, но за негово съжаление топката не намери целта. 

Две минути след това Гинтер също бе близо до гола, след като от добра позиция засече едно хубаво центриране с глава, но за щастие на "Старата дама" топката премина над напречната греда.

Домакините обаче изненадаха неприятно противника си в 11-ата минута, когато Калу откри резултата. Той бе намерен от Ибишевич на празна врата и без проблеми реализира.

Малко след това африканецът бе на косъм да удвои, след като отправи страхотен удар към горния ъгъл, но Бюрки се намеси по феноменален начин и спаси чист гол.

Макар и двата тима да създадоха добри атаки в минутите до почивката, така и не се стигна до инфарктни ситуации до полувремето и резултатът се запази. 

Малко след подновяването на играта Платенхард се озова на чудесна позиция, но за негово съжаление стреля с неудобния му крак и изпрати топката в аут.

В 55-ата минута Дортмунд се върна в мача с изравнителен гол на Обамеянг, след като габонецът бе намерен от Кагава и с мощен удар от малък ъгъл успя да реализира. 

Малко след това той пропусна да направи обрата пълен, а домакините стигнаха отново до аванс след фантастичен гол от фаул на Платенхард при който Бюрки хвана ъгъла в 70-ата минута. В удара на противниковия играч обаче имаше прекалено много сила и стражът не успя да реагира. 

До самия край нямаше повече голове. 

ХЕРТА - БОРУСИЯ ДОРТМУНД 2:1
1:0 Калу 11
1:1 Обамеянг 55
2:1 Платенхард 70

Херта: Ярстейн, Лангкамп, Пекарик, Платенхард, Брукс, Щарк, Шелбред, Харагучи, Дарида, Ибишевич (69 - Вейзер), Калу

Борусия Дортмунд: Бюрки, Шмелцер, Бартра, Герейро, Дурм (76 - Пулишич), Гинтер, Кагава, Кастро (76 - Дембеле), Шюрле, Вайгъл, Обамеянг