РазенБалшпорт Лайпциг показа защо е вицешампионът на Германия, побеждавайки лидера Борусия Дортмунд с 3:2 като гост в дербито на осмия кръг на германската Бундеслига, играно на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Лидерът в таблицата Борусия направи мълниеносен старт и откри резултата в четвъртата минута чрез Пиер-Емерик Обамеянг, но след това играта на домакините се срина, а и габонецът направи един от дежурните си пропуски сам срещу вратаря.

"Биковете" демонстрираха изключителна ефективност и изравниха сравнително бързо с гол на Марсел Забитцер, а в средата на първото полувреме Юсуф Поулсен изравни след страхотен пробив на Брума.

В началото на второто полувреме реферът Денис Айтекин отсъди дузпа за Лайпциг и показа директен червен картон на Сократис. Жан-Кевин Огюстен беше точен от бялата точка, но не след дълго двата отбора останаха с по 10 души на терена заради червения картон на Илзанкер.

Борусия също получи право да изпълни дузпа и Обамеянг вкара втория си гол в мача, с който излезе еднолично начело в листата на най-добрите стрелци. В добавеното време Обамеянг рак излезе срещу вратаря , но би в обсега му.

Така беше сложен край на серията на Борусия от 41 поредни домакински мача без загуба в Бундеслигата. Дортмунд остава лидер с 19 пункта, но вече води само с два на втория Байерн. РБ Лайпциг е трети с 16 точки.


Срещата започна вихрено и още в седмата секунда Максимилиан Филип отправи силен удар, но уцели тялото на съотборника си Пиер-Емерик Обамеянг. Малко по-късно обаче нямаше прошка за гостите и габонецът откри резултата с фалцов удар в долния десен ъгъл, възползвайки се от грубата грешка на Илзанкер в отбрана.

Домакините не изглеждаха много спокойни и стабилни в отбрана, допускайки няколко грешки. При една от тях Жан-Кевин Огюстен излезе срещу Роман Бюрки, но вратарят спаси с крак удара на французина.

Логичното се случи преди изтичането на десетата минута, когато Марсел Халстенберг свали за Марсел Забитцер с глава и последният успя да реализира с глава пред погледа на закъснелия Бюрки.

След добрата стара слабост на Борусия в отбрана, лъсна още една слабост на тима - невероятните пропуски на голмайстора Обамеянг. Той беше изведен сам срещу вратаря от Ярмоленко, но реши да финтира защитник и в крайна сметка Гулаши спаси.

В средата на първата част "биковете" сътвориха пълен обрат. Брума се подигра с Толян, като го финтира на два пъти и после пусна за Юсуф Поулсен, който вкара без проблеми на празна врата.

Лайпциг разиграваше много по-опасно от своя противник, който изпадна във видим нокдаун, губейки остротата в играта си. Чак пети минути преди почивката рурци стигнаха до добра възможност, но шутът на Филип срещна тялото на бранител.

Две минути след почивката реферът Денис Айтекин отсъди дузпа за гостите заради задържане на Огюстен от Сократис. Добре познатият рефер обаче пресили ситуацията и показа директен червен картон на гръцкия защитник. Нападателят пък пое отговорността и не сбърка.

Малко след това обаче Илзанкер си изкара два глупави жълти картона в рамките на две минути около центъра на терена и двата отбора заиграха с по 10 души.

Драмата в мача продължаваше, защото в средата на втората част Айтекин отсъди дузпа и за Дортмунд, макар да използва помощта на видео технологиите. На повторението се видя как Упамекано събаря Обамеянг в наказателното поле и потърпевшият реализира от бялата точка в долния десен ъгъл.

Четвърт час преди края на редовното време се откри нова добра възможност пред Обамеянг, но неговият удар беше блокиран. Гонсало Кастро пробва добавка, но право в ръцете на вратаря. В 84-ата минута пък удар с глава на Ярмоленко попадна в обсега на Гулаши.

В 92-ата минута Обамеянг се измъкна, излезе на добра позиция, но стреля в обсега на вратаря. Ярмоленко опита добавка, но не уцели вратата!

 

Борусия Дортмунд - РБ Лайпциг 2:3

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 4'
1:1 Марсел Забитцер - 10'
1:2 Юсуф Поулсен - 25'
1:3 Жан-Кевин Огюстен - 49', дузпа
2:3 Пиер-Емерик Обамеянг - 64', дузпа

 

Червен картон (директен): Сократис (Дортмунд) - 47'
Червен картон (втори жълт): Илзанкер (Лайпциг) - 56'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Топрак, Толян (Пулишич - 46'), Загаду, Кастро, Шахин (Вайгъл - 46'), Гьотце, Ярмоленко, Филип (Бартра - 51'), Обамеянг

РБ Лайпциг: Гулаши, Илзанкер, Упамекано, Бернардо, Халстенберг, Кейта (Деме - 46'), Кампъл, Забитцер (Орбан - 86'), Брума, Поулсен, Огюстен (Лаймер - 65')