Борусия Дортмунд отново стана за резил, след като загуби с 2:4 като гост от средняка Хановер в мач от десетия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "HDI Арена".

Джонатас откри за домакините от дузпа, отсъдена за нарушение на възнаградения с нов договор Бюрки, който направи пореден слаб мач. Дан-Аксел Загаду изравни с първия си гол в Бундеслигата, но четвърт час след почивката се превърна в грешник с директен червен картон.

Бебу отново изведе Хановер напред в резултата към края на първата час, а малко след паузата Андрий Ярмоленко се реваншира за фрапантния си пропуск и изравни. Северняците обаче поведоха за трети път чрез Клаус, вкарал от пряк свободен удар. 

До края "жълто-черните" нямаха сили и идеи как да стигнат до равенството и Бебу сложи точка на спора в 86-ата минута. Рурци остават с 20 точки, но по-късно тази вечер ще паднат от върха след дербито Байерн - РБ Лайпциг. Спечелилият промоция за този сезон в елита Хановер се изкачи до четвърто място с актив от 18 пункта.


Домакините натиснаха още от първите секунди и създадоха леко разбъркване в наказателното поле на противника си, но малко след това защитник изби на метри от голлинията на Хановер, точно пред крака на връхлитащия Пиер-Емерик Обамеянг.

В 19-ата минута неадекватният вратар на Борусия Роман за пореден път провали своя отбор, след като извърши напълно ненужно нарушение срещу Феликс Клаус. Интересното е, че последният си поведе топката прекалено дълго от трудна позиция за стрелба и очевидно търсеше съприкосновението, но швейцарският страж се хвана на въдицата и отново опропасти труда на съотборниците си. Джонатас застана зад топката и не сбърка.

Радостта на домакините беше сравнително краткотрайна, защото преди да изтече половин час игра Борусия изравни след груба грешка в защита на Бакалорц. Той подари топката на Жан-Аксел Загаду и защитникът на рурци вкара първия си гол в Бундеслигата, стреляйки точно в долния ляв ъгъл от точката на дузпата.

Десетина минути преди почивката Андрий Ярмоленко направи един от пропуските на сезона! Кристиан Пулишич се възползва от грубата грешка на Сане, напредна и сервира топката на украинеца, който имаше цялата врата пред себе си, но вместо това стреля покрай нея!

Борусия получи своето заслужено наказание за фрапантния си пропуск и за пукнатините в отбрана, защото Хановер отново излезе начело в резултата. Джонатас напредна отдясно и пусна за Ихлас Бебу, който матира Бюрки с удар в обратния ъгъл от движение.

Малко след началото на второто полувреме Ярмоленко донякъде изкупи вината си за невероятния пропуск през първата част и вкара от далеч по-трудна позиция. Сане не изчисти добре и украинецът стреля от въздуха, пласирайки кълбото в долния десен ъгъл.

Преди да изтече час игра Борусия остана с човек по-малко, защото последният в отбраната Загаду задържа Джонатас и получи задължителен директен червен картон. За капак секунди по-късно Хановер поведе за трети път в резултата, благодарение на чудесното изпълнение на Клаус от отсъдения пряк свободен удар, като Бюрки можеше да действа и доста по-добре.

Пулишич получи златна възможност, но оставайки очи в очи с вратаря, би право в тялото му. След това по едно добро спасяване направиха и двамата вратари, отказвайки Клаус и Шахин. Четвърпт час преди края пък Бюрки спаси удар на излезлия сам срещу него Бебу.

В 86-ата минута Бебу сложи точка на спора, вкарвайки четвърти гол за своите след поредна бърза контраатака. Той се разходи в наказателното поле на Борусия и реализира в долния ляв ъгъл.

Срамът за Дортмунд можеше да бъде още по-голям, но малко преди изтичането на редовното време Бюрки спаси удара със задна ножица на Харник, който беше пласиран отлично в долния ляв ъгъл.


Хановер - Борусия Дортмунд 4:2

1:0 Джонатас - 20', дузпа
1:1 Дан-Аксел Загаду - 28'
2:1 Илас Бебу - 40'
2:2 Андрий Ярмоленко - 52'
3:2 Феликс Клаус - 60'
4:2 Илас Бебу - 86'

 

Червен картон (директен) - Загаду (Дортмунд) - 59'

 

Хановер: Чаунер, Сане, Антон, Остржолек, Корб, Швеглер, Бакалорц, Зорг, Клаус (Харник - 75'), Джонатас (Фюлкруг - 80'), Бебу (Майер - 90')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Бартра, Загаду, Шмелцер, Шахин (Герейро - 66'), Кастро (Кагава - 46'), Гьотце, Пулишич, Ярмоленко (Шюрле - 74'), Обамеянг