Байерн Мюнхен показа кой командва парада, сразявайки Борусия Дортмунд с 3:1 като гост в дербито на 11-ия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Двата отбора изиграха вихрено първо полувреме, в което шампионите демонстрираха по-големия си опит и класа в решителните моменти. Ариен Робен откри при първата опасна акция на гостите, а в 37-ата минута Роберт Левандовски удвои с пета.

В същото време два груби пропуска за "жълто-черните" направи Андрий Ярмоленко, а Шинджи Кагава уцели гредата. Вратарят Роман Бюрки отново допусна грешка - той не изчисти в тъч преди втория гол на гостите, когато Сократис получи контузия и позволи на противника да нанесе втори решителен удар.

През втората част по един голям пропуск направиха Ярмоленко и Левандовски, за да се стигне до гола на Давид Алаба при центриране в наказателното поле, с което интригата окончателно бе ликвидирана. В 88-ата минута Марк Бартра отсрами Борусия с хубав гол.

Лидерът Байерн Мюнхен събра цели 26 точки на върха, докато Борусия Дортмунд вече са срина на трето място с актив от 20 пункта, след като само преди четири кръга беше водач и имаше с пет точки повече от баварците. РБ Лайпциг е втори с 22 точки.


Двата отбора започнаха на много високи обороти, но заложиха предимно на битката за всяка педя терен около центъра на игрището. Преобладаваха твърдите влизания и единоборствата, като едва десетина минути след почивката Пиер-Емерик Обамеянг се измъкна на много добра позиция след разкошен пас на Сократис, но Никлас Зюле спаси своите с изключителен шпагат.

Вече беше изминал четвърт час игра, когато Байерн откри резултата при първата си смислена атака. Тиаго Алкантара центрира към Хамес Родригес, който свали майсторски за Ариен Робен в наказателното поле и холандецът откри със страхотен удар в горния ляв ъгъл.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/PalCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В средата на първото полувреме един от най-добрите в редиците на домакините Кристиан Пулишич проби през здравата защита на баварците и опита да тормози противника с остро центриране към Обамеянг, но Свен Улрайх предугади ситуацията и успя да боксира умело.

Малко след това Роберт Левандовски излезе сам срещу Сократис, който се оказа последен в отбраната на Борусия. Полякът се забави и опита слаб удар, блокиран от гръцкия защитник. По-късно Бюрки се справи и улови подаването на Алаба към Левандовски.

Последваха вихрени минути, които оставиха зрителите без дъх! Първо Андрий Ярмоленко се озова на невероятна позиция, но вместо да преодолее Улрайх, той стреля в тялото му! Байерн контраатакува и Левандовски шутира отдясно, но Бюрки изби в корнер.

Страстите все още бяха горещи, когато Борусия се втурна отново напред. Пулишич се подигра с Кингсли Коман и изведе Шинджи Кагава на удобна позиция, а японецът финтира Алаба и пробва удар в долния десен ъгъл, но уцели гредата след рикошет в тялото на австриеца. Реферът Тобиас Щилер обаче не видя рикошета и не отсъди очевидния корнер.

В 37-ата минута Байерн удвои аванса си, а получилият нов договор вратар на Борусия Роман Бюрки показа колко е важно един отбор да разполага с наистина класен вратар, който може да реши малките детайли в полза на отбора си. Вместо да изчисти топката в тъч след контузията на Сократис, швейцарецът изрита силно напред и я подари на Байерн, който контраатакува. Джошуа Кимих центрира за Левандовски и полякът вкара по чудесен начин с пета, възползвайки се от рикошет в крака на върналия си спешно в защита халф Юлиан Вайгъл.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/SalCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Малко преди почивката Ярмоленко даде заявка за смяна, след като пропусна за втори път сам срещу вратаря. Той направи излишно движение, забави атака на своите и позволи на Улрайх да обере овациите след удар отблизо, леко вдясно.

В началото на второто полувреме Левандовски пропусна златна възможност да ликвидира интригата след меко центриране на Робен отдясно. Роберт нанесе удар с глава, но право в краката на Бюрки. После Тиаго Алкантара опита добавка, но прати кълбото високо в трибуните. 

Борусия отново погледна напред - Пулишич проби по лявото крило и подаде за Ярмоленко, който направи нов пропуск, като този път неговият шут беше блокиран от Алаба. 

В средата на втората част Левандовски беше изведен сам срещу Бюрки, но в желанието си да прати топката в долния ляв ъгъл, изобщо не успя да уцели вратата, правейки един от пропуските на мача! На отсрещната врата Кагава пробва да бие, но Кимих го блокира.

Байерн все пак стигна до класически аванс в 67-ата минута, когато Левандовски като че ли отклони леко центрирането на Давид Алаба отляво. Бюрки успя да докосне топката, но не и да спре нейния полет в мрежата зад него, като стражът можеше да се намеси и доста по-добре. В крайна сметка попадението беше записано на австриеца.

Четвърт час преди края най-после се видя, че и Обамеянг е на терена. Той излезе на стрелкова позиция срещу Улрайх, но шутира право в обсега му.

Десетина минути преди края съдията Щилер получи мускулна контузия и мачът беше прекъснат за няколко минути, но реферът стисна зъби и така не се наложи влизането на Бибиана Щайнхаус.

В 88-ата минута Марк Бартра все пак отсрами Борусия с много хубав гол в долния десен ъгъл, като преди това черната работа свърши Кристиан Пулишич. Малко по-късно Гонсало Кастро можеше да вкара още един гол за Борусия, но не засече добре на втората греда.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/j7lCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 1:3

0:1 Ариен Робен - 17'
0:2 Роберт Левандовски - 37'
0:3 Давид Алаба - 67'
1:3 Марк Бартра - 88'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис (Толян - 42'), Бартра, Шмелцер, Вайгъл, Кастро, Кагава (Гьотце - 68'), Пулишич, Ярмоленко (Санчо - 80'), Обамеянг

Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Зюле, Алаба (Рафиня - 74'), Кимих, Мартинес (Руди - 80'), Тиаго, Хамес (Видал - 84'), Коман, Робен, Левандовски