Съперниците в Шампионската лига Манчестър Сити и Барселона разполагат с огромен атакуващ потенциал. В същото време двата тима срещат трудности при опазването на собствената мрежа. Онзи, който успее да преодолее колебанията си в отбрана, вероятно ще продължи напред, прогнозира "Евроспорт".

Нито английският, нито каталунският тим са успявали да опазят вратата си суха за повече от два мача поред от началото на сезона. Сити на Мануел Пелегрини е тимът с най-резултатното нападение във Висшата лига, но и получава повече голове от Челси, Арсенал и Евертън. Манчестърци пускат над един гол на мач, като в това отношение Барселона действа далеч по-ефективно (0,68 получени попадения средно на един двубой). За каталунците обаче голям проблем ще бъдат статичните положения, защото, както призна и Жерар Пике, Сити има огромно превъзходство във въздуха.

Що се касае до представянето на двата тима в Шампионската лига, Барселона отново има предимство в защитната фаза на играта, което е свързано с характерния стил на игра на каталунците, не позволяващ на съперника да играе много с топката. Играчите на Сити са принудени да хвърлят повече усилия в отбрана и затова извършват повече фаулове, пресичат повече подавания, чистят повече топката и блокират повече удари. При това позволяват на съперника да нанася повече удари към вратата.

С две думи, статистиката дава известно предимство на Барса. Остава да видим дали така ще бъде и в действителност.

СПРАВКА

Показателите в защита на Манчестър С и Барселона в Шампионската лига този сезон:

Ман Сити                         Барселона

10       Допуснати голове  5

19       Влизания              20

14       Фаулове               12

16,3    Пресечени пасове 12,7

24,2    Изчиствания          15,8

3,7      Блокирани удари   0,8

13,3    Допуснати удари   6,8

Заб. Всички данни, освен получените голове, са средно на мач.