На теория Шампионската лига дава възможност за равен старт на отбори от цяла Европа. На практика обаче турнирът  все повече се превръща в ексклузивен клуб. Трудно можем да се надяваме, че поредното издание, стартиращо тази вечер, ще ни поднесе изненада що се касае до крайния победител. Това е зона, запазена не толкова за най-амбициозните, колкото за най-богатите клубове.

През май Реал (Мадрид) триумфира в Лигата и е логично да бъде смятан за основен фаворит и през новия сезон. Проблемите на вътрешния фронт не променят факта, че Кралския клуб разполага с невероятен състав. Десетата КЕШ вече е факт, от тази вечер Белия балет започва похода за единайсетата.

Проблемът е, че атмосферата на „Бернабеу“ тези дни наистина е бурна. Мнозина се питат струваше ли си мадридчани да се откажат от брилянтния Ди Мария, за да привлекат Хамес Родригес. Колумбиецът бе шикозна придобивка, но трудно се вписва в игровата концепция на треньора Карло Анчелоти. Ако италианският специалист не намери бързо решение, този проблем може да започне да тежи сериозно на действащия европейски клубен шампион.

Сега е моментът да си спомним, че никой досега не е успявал да спечели Лигата в две поредни години. Това дава надежда на цяла група отбори, водени преди всичко от Байерн и Челси, които през миналия сезон стигнаха до полуфиналите.

Германският първенец, воден от Пеп Гуардиола, запазиха ядрото от играчи от предишните сезони. На баварците обаче може би ще им тежи усилието, което националите им положиха на световното първенство в Бразилия. Челси на Моуриньо пък откри онзи централен нападател, който им липсваше в лицето на Диего Коста.

Манчестър Юнайтед ще пропусне турнира за първи път от 16 години. Барселона пък ще се опита да покори върха след един разочароващ сезон, в който каталунците останаха с празни ръце. Синьо-червените смениха треньора (Луис Енрике вместо Тата Мартино), а Луис Суарес се присъедини към Меси и Неймар. Това вълшебно трио ще трябва да помогне на Барса да спечели трофея, който за последно завоюва през 2011 с Гуардиола.

Трудно е да си представим, че някой друг може да стигне до КЕШ. Самото участие на Борусия Д и на Атлетико М в последните две издания на турнира бе невероятно, макар и приятно изключение. Може би шансове да поднесат изненада имат Ман Сити и ПСЖ, но тя ще се дължи до голяма степен на финансовата мощ на техните шейхове покровители и следователно няма да е кой знае каква сензация.

Що се касае до италианските клубове, те потеглят от по-задни позиции. Ювентус ще трябва отново да се бори с европейската си прокоба. Рома тепърва ще се учи да понася двойното натоварване. Наполи пък изхвърча от турнира, още преди той на практика да е започнал. Всъщност италианските звезди в чужбина, като Алесио Черчи (Атлетико), Марио Балотели (Ливърпул), Марко Верати (ПСЖ)  и Чиро Иммобиле (Борусия Д) имат далеч по-големи шансове да играят финал, отколкото представителите на Серия А.

Goal.com