Прословутият "истанбулски ад" се оказа истински Рай за Борусия Дортмунд, който преби Галатасарай с 4:0 в среща от група "D" на Шампионската лига, играна на стадион "Тюрк Телеком Арена".

Момчетата на Юрген Клоп буквално разглобиха своя противник през първото полувреме, оттегляйки се на почивка само с аванс от три попадения. На два пъти се разписа Пиер-Емерик Обамеянг, който нацели и гредата, а Марко Ройс вкара прекрасен гол от дистанция.

След почивката германците видимо намалиха оборотите, но контролираха развоя на двубоя. В 83-тата минута златният жокер Адриан Рамос вкара четвърти гол за гостите, секунди след като се появи на терена.

Борусия Дортмунд събра 9 пункта и е безапелационен лидер в групата, напук на проблемите си в първенството. Галатасарай е на дъното с една точка.


Гостите започнаха по-добре и в петата минута Кагава копна прекрасно за Марко Ройс, но германецът бе изпреварен от Чеджу, който изчисти. После пък Вайденфелер трябваше да поправя грешка на Суботич, излизайки извън наказателното си поле.

Още при следващата си бърза контраатака Борусия откри резултата. Хенрих Мхитарян подаде вляво към Марко Ройс, който забеляза включването на Пиер-Емерик Обамеянг и му подаде топката по конец. Останал сам срещу Муслера, националът на Габон запази хладнокръвие и реализира.

Постепенно турците се окопитиха и четвърт час след началото на срещата Инан засече с глава центриране отдясно, протестирайки за игра с ръка в наказателното поле. Повторенията обаче показаха, че Пишчек блокира кълбото с рамо.

Само няколко секунди след това полякът бе в основата на втория гол на своя тим в мача. Той получи пас от Мхитарян по дясното крило и моментално центрира към оставения непокрит Обамеянг. "Спайдърмен" отново показа голов нюх и без проблеми опъна мрежата за втори път.

В средата на първото полувреме гостуващият отбор можеше да реши изхода на срещата, но пропусна много добра възможност. Шинджи Кагава бе изведен в наказателното поле от Ройс, но беше притиснат и точният му удар с левия крак се оказа доста слаб.

Йълмаз отправи неточен удар за домакините след центриране от корнер, а после Снайдер не сполучи при стрелбата си от статично положение.

Малко след като измина половин час игра Обамеянг пропусна да оформи своя хеттрик. Мхитарян центрира почти от аутлинията към своя съотборник, който заложи на акробатично изпълнение, но бе спрян от десния страничен стълб.

Мхитарян продължи да тормози защитата на Галатасарай. Той направи рязък спринт, нахлу в наказателното поле и върна назад към Ройс, но Телес изчисти в последния момент.

В 41-та минута завърналият се от лечение на двойна контузия в глезена Марко Ройс отново показа защо е трансферна цел на големите "акули". Ройс забеляза, че Муслера е далеч пред голлинията си и буквално го разстреля с майсторски снаряд от над 20 метра по диагонала.

Един от най-добрите на терена Хенрих Мхитарян реши да пробва късмета си, залагайки на мощен изстрел извън наказателното поле, но този път стражът на домакините изби.

След подновяването на играта Инан шутира силно, но неточно. Малко по-късно Мхитарян достави топката за Ройс, но неговият мощен удар от движение профуча над напречната греда.

В средата на второто полувреме Кагава отправи много хубав удар с левия крак по диагонала, но топката мина покрай дясната греда. После Марко Ройс би над вратата от фаул.

Двайсетина минути преди края на редовното време Ройс проби през центъра и чукна вдясно към Мхитарян, чийто удар беше спасен от Муслера. Влезлият като резерва Гюндоган отправи шут за статистиката.

В 83-тата минута златната резерва за Борусия в турнира Адриан Рамос се разписа буквално секунди след като се появи на терена, повтаряйки сценария от мача с Андерлехт. Колумбиецът получи пас от Гюндоган и прати топката в горния десен ъгъл.

Двата отбора изчакаха спокойно заключителната част на мача, в която липсваха интересни ситуации.


Галатасарай - Борусия Дортмунд  0:4

0:1  Пиер-Емерик Обамеянг - 6'

0:2  Пиер-Емерик Обамеянг - 18'

0:3  Марко Ройс - 41'

0:4  Адриан Рамос - 83'

 

Галатасарай: Муслера, Чеджу, Кая, Чамдал, Телес (Йозтекин - 62'), Мело, Инан, Алтънтоп (Джемаили - 61'), Снайдер, Йълмаз, Пандев (Емре Чолак - 78')

Дортмунд: Вайденфелер, Суботич, Хумелс (Гюндоган - 69'), Сократис, Пишчек, Кел, Бендер (Гинтер - 55'), Кагава (Рамос - 82'), Мхитарян, Ройс, Обамеянг