ПСЖ победи Базел с 3:0 в мач от 3-ия кръг на група "А" на Шампионска лига, който се игра на стадион "Парк де Пренс" в Париж.

Успехът за богаташите обаче не дойде лесно, като при 0:0 гостите уцелиха две греди, а Думбия пропусна едно страхотно положение за гол, след като не уцели вратата от непосредствена близост.

В края на полувремето Анхел Ди Мария откри резултата с бомбен шут, а след час игра Лукас удвои преднината за ПСЖ. Малко след неговото попадение късметът за пореден път обърна гръб на Базел, след като отборът за трети път в двубоя уцели гредата. В продължението Кавани оформи крайния резултат от дузпа.

С победата "принцовете" събраха 7 точки, колкото има и Арсенал, който по същото време разби с 6:0 Лудогорец в Лондон. Разградчани и швейцарците пък имат по 1 т. и по всичко изглежда, че няма да изненадат един от двата фаворита в групата и ще се борят за 3-то място, което дава право на участие в Лига Европа.


Базел изненадващо можеше да поведе още в самото начало на мача. Делгадо проби отлично и подаването му беше изчистено в корнер. След изпълнението му Ланг засече с глава и напречната греда се оказа пръв помощник Ареола. След 10 минути игра швейцарците пропуснаха нова великолепна възможност за гол.

След бърза контра Думбия изведе Стефан сам срещу вратаря, но той парира удара му. Топката обаче попадна в нападателя, който от непосредствена близост не намери целта. В 20-ата минута Ланг изгуби кълбото на опасна позиция от Стефен, той центрира остро във вратарското поле, където Силва изчисти точно преди Думбия да засече малко пред голлинията.

Домакините създадоха първата си опасност в средата на полувремето. Тогава Рабиот открадна топката и шутира от дистанция, но на сантиметри покрай лявата греда. В ответната атака Бярнасон се озова на чиста позиция, но ударът му беше адски неточен.

След половин час игра ПСЖ най-накрая организира нещо смислено в предни позиции. Ди Мария беше намерен с хубав пас от Лукас и стреля от въздуха към далечната греда, но в аут. В 36-ата минута най-добрият на терена Делгадо проби по левия фланг и центрира на далечната греда, където Думбия засече, но в дясната греда.

Мачът в Париж продължи да бъде много двуостър и в ответната атака Рабиот насочи топката мощно точно под напречния стълб, но Ареола демонстрира класа и спаси. Така се стигна до 40-ата минута, когато ПСЖ поведе. Лукас беше изведен от дълбочина, пусна пас във вратарското поле, където Кавани овладя и върна кълбото към връхлитащия Ди Мария, който едва не скъса мрежата за 1:0!

120 секунди след началото на второто полувреме ПСЖ беше близо до втори гол. След центриране от фаул Кавани засече с глава и топката облиза външната страна на гредата. Малко по-късно уругвайският стрелец поиска дузпа, но претенциите му останаха неуважени. След час игра деветката на "принцовете" беше изведен очи в очи с Вацлик, но вратарят спаси.

Секунди по-късно обаче ПСЖ удвои преднината си. При атака отдясно, Орие центрира на точката за дузпата, там Суши не се намеси добре и буквално подари кълбото на Лукас, който с удар в долния ъгъл разстреля Вацлик 2:0! В 66-ата минута Базел можеше да се върне в мача след шут на Суши, но за трети път гредата спаси домакините.

До края Кавани вкара дузпа за крайното 3:0.

ПСЖ – Базел 3:0

Голмайстори: 1:0 Ди Мария (40), 2:0 Лукас (62), 3:0 Кавани (90+2)

ПСЖ: Ареола, Орие, Маркиньос, Силва Курзава, Матюиди (83-Криховяк), Верати, Рабиот, Лукас (81-Бен Арфа) , Ди Мария (85-Хесе), Кавани
Треньор: Унай Емери

Базел: Вацлик, Траоре, Баланта, Суши, Ланг, Джака, Дие (78-Янко), Бярнасон, Делгдо (90-Зуфи), Стефен, Думбия (61-Спорар)
Треньор: Урс Фишер

Париж, ст.: "Парк де Пренс"
Съдия: Дениз Айтекин (Германия)
Жълти картони: Рабиот (ПСЖ); Стефен, Ланг (Базел)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/EFreA0a3CV4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>