Олимпик Лион пропусна да подчини Ювентус в мач от група "Н" на Шампионска лига. Срещата в Торино завърши 1:1, но французите определено трябва да съжаляват, че не постигнаха една от най-големите победи в своята история.

Те получиха гол в 13-ата минута, когато Гонсало Игуаин беше точен от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Марио Манджукич. До края на полувремето не падна нов гол, а след почивката представянето на "старата госпожа" беше безобразно. Лион обаче успя да вкара само един гол чрез Корентин Торисо, който беше точен с глава в 85-ата минута.

Освен това "бианконерите" получиха още два удара, след като Леонардо Бонучи и Миралем Пянич получиха контузии и бяха принудително сменени. Така Юве загуби 1-то място в групата си за сметка на Севиля – 8 срещу 10 точки, докато "хлапетата" имат 4 т. и остават с минимални шансове са класиране във фазата на директните елиминации.

Треньорът на домакините Макс Алегри смени 3-5-2 с любимата си схема 4-3-1-2. Зад нападателите Игуаин и Манджукич стартира Пянич, докато Стефано Стураро за първи път от началото на сезона започна титуляр.

Изненадващо ветеранът Патрис Евра беше предпочетен пред намиращия се в чудесна форма Алекс Сандро, а атаката на гостите поведе стрелецът Александър Лаказет. Той беше подпомаган от Рашид Газел, Набил Фекир и Мачей Рибус.


Мачът в Торино започна спокойно, с лек превес за домакините, но без интересни положения. Първата опасност изненадващо беше за французите. В 9-ата минута Лаказет изведе Рибус, той се справи с Бонучи и стреля по земя, но Буфон за пореден път показа високата си класа и изби.

Юве отговори чрез Манджукич, който беше изведен на стрелкова позиция, но Лопес внимаваше и улови ниския му удар. Така се стигна до 12-ата минута, когато Игуаин с хитър пас намери хърватския голаджия, който беше повален в наказателното поле от Диакабу. Главният съдия от Холандия Бьорнс Куйперс без да се замисля отсъди дузпа, от която Ел Пипита с изстрел в противоположния ъгъл откри резултата – 1:0!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/cBXnTwfiY68" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След гола италианците диктуваха събитията на терена и в средата на полувремето Клаудио Маркизио отправи бомбен удар от воле, който профуча на сантиметри от дясната греда на Лопес. В 37-ата минута Лион спечели фаул, Фекира шутира над вратата, след което торинци организираха бърза контра, при която пропуснаха златен шанс да решат мача. Манджукич изведе Игуаин очи в очи с вратаря, който беше на земята, но нападателят се засуети и с левия крак прати топката над гредата.

В самия край на полувремето Газел отправи коварен изстрел, който не попадна в целта. В 52-ата минута Бонучи със запазената си марка – дълъг пас, намери като по конец Игуаин в наказателното поле, той свали за Манджукич, който засече от движение от границата на пеналта, но в аут. 5 минути по-късно Лион организира контра, при която имаше числено предимство, но Андреа Бардзали с великолепна намеса успя да спре решаващия пас на Газел.

В следващите минути "хлапетата" натиснаха и създадоха няколко напечени моменти, а в 67-ата Алегри направи две принудителни смени, след като Бонучи и Пянич получиха контузии и бяха сменени съответно от Бенатия и Сандро. Това означаваше, че Юве преминава към схема 3-5-2, като Евра се премести в центъра на защитата.

Още с влизането си на терена Сандро направи чудесен пробив отляво и подаде към Игуаин, чийто удар беше спасен. Юве обаче продължи да играе неубедително и четвърт час преди края Стураро загуби ориентация, което позволи на французите да контраатакуват, но ударът на Корнет излезе в корнер след рикошет.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UgoxswuB1Yw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Така се стигна до 85-ата минута, когато Лион заслужено изравни. След центриране от фаул Толисо скочи най-високо с глава прати кълбото неспасяемо в далечния ъгъл за крайното 1:1! В продължението Лаказет можеше да направи пълен обрат, след като излезе очи в очи с Буфон, но притичалият Бардзали успя да отклони изстрела му, с което спаси точката за Юве.

Ювентус – Лион 1:1

Голмайстори: 1:0 Игуаин (13-д), 1:1 Толисо (85)

Ювентус: Буфон, Евра, Бонучи (67-Бенатия), Бардзали, Алвеш, Стураро, Маркизио, Кедира, Пянич (67-Сандро), Манджукич, Игуаин (83-Куадрадо)

Лион: Лопес, Рафаел, Мамана, Диакабу, Морел, Толисо, Гоналонс, Газел, Рибус (70-Корнет), Фекир (77-Дардер), Лаказет

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Бьорнс Куйперс (Холандия)
Жълти картони: Пянич, Бардзали, Стураро (Ювентус)