Испанският гранд Барселона тази вечер ще търси първа победа над италианския хегемон Ювентус на "Камп Ноу".

В ерата на Шампионска лига "бианконерите" са един от малкото отбори, които никога не си тръгвал с празни ръце от дома на каталунците. През миналия сезон рекордьорът по титли на Апенините взе своето, след като стигна до 0:0, а в първия мач от 1/4-финалния сблъсък имаше комфортна преднина от 3:0.

През сезон 2002/03 двата отбора отново се срещнаха в тази фаза на турнира. Първият двубой в Торино завърши 1:1, а в реванша на "Камп Ноу" Юве поведе в 53-ата минута чрез Павел Недвед, който по-късно спечели Златната топка. Домакините изравниха в 66-ата минута с гол на Шави, а в 79-ата италианците останаха с човек по-малко заради директен червен картон на Едгар Давидс. В продълженията обаче Ювентус стигна до ново попадение, дело на Марсело Салайета, който вкара с едно докосване след пробив на Алесандро Бириндели по десния фланг.

Общият баланс между Юве и Барса в Шампионска лига е две победи за италианците, две равенства и един успех за испанците, който обаче е от финала през 2015 г. Головата разлика е 7:5 в полза на "черно-белите".