Лудогорец удари с 1:0 Базел на стадион "Васил Левски" и донесе историческа победа за България от групите на Шампионската лига.

Така разградчани станаха първият роден отбор с подобно постижение, след като през 2006 година Левски записа само загуби в лигата на богатите и не успя да запише дори равенство.

Единственото попадение в мача заби Йордан Минев със страхотна тупалка в 92-ата минута.

Разградчани с много постоянство, битка и себераздаване си взеха победата и така бленуваните три точки, като в момента са на второ място в Група "В", веднага след Реал Мадрид и пред Ливърпул и Базел.

Трябва да отбележим, че "орлите" играха повече от 70 минути с футболист повече, тъй като още в 19-ата минута червен картон получи Серей Дие от състава на Базел.

Българите за пореден път заслужават суперлативи за представянето си в Европа и продължават да пишат история.

"Орлите" от Разград донесоха огромно щастие на милиони българи пред екраните и на около 30 000 наши сънародници на трибуните на "Васил Левски".

Галерия от мача вижте ТУК


Срещата започна с атаки и към двете врати. Още в самото начало Лудогорец стигна до изпълнението на два последователни ъглови удара, при които се получи разбъркване в наказателното поле на Базел, но в крайна сметка защитата на швейцарците не даде шанс на Роман Безяк да вкара.

Постепенно гостите взеха инициативата и натиснаха сериозно "орлите" в собствената им половина. В 4-ата минута Джака проби през центъра и стреля от дъгата на наказателното поле, но Владо Стоянов без проблеми улови топката.

Малко по-късно Дие се освободи технично от Дяков и пусна хитро към Емболо, който нахлу в наказателното поле на Лудогорец, но там бе блокиран от Козмин Моци. Тези положения постреснаха разградчани и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции.

Малко по-късно разградчани разцъкаха в центъра, след което Марселиньо напредна и стреля от разстояние, но Вацлик без проблеми отрази. В 18-ата минута дойде и най-чистото положение до този момент.

Ешпиньо центрира в наказателното поле на Базел, където Марселиньо стреля с глава след летящ плонж, но отново Вацлик бе на мястото си и направи страхотно спасяване. Минута по-късно швейцарците останаха в намален състав.

Тогава Серей Дие настъпи Козмин Моци при битката за една спорна топка и преждевременно пое към душовете. Това бе страхотна новина за Лудогорец, но трябва да признаем, че изгонването на Дие бе леко пресилено.

След половин час игра Владо Стоянов демонстрира класата си, след като спаси по уникален начин удар на Гонсалес. Минута по-късно българите скочиха за дузпа и поискаха игра с ръка в наказателното поле на футболист на Базел, но не се стигна до наказателен удар.

Последва и самостоятелен рейд на Марселиньо, но "кариоката" се замота във финтовете си и топката му бе отнета. В следващите минути темпото на игра леко падна, като действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови положения.

Към края на полувремето страстите малко се разгорещиха, но всичко завърши с жълт картон за Джака. В 45-ата минута Козмин Моци се намеси решително при една атака на Базел и с майсторски шпагат отне топката на Кала, на границата на наказателното поле.

Второто полувреме започна спокойно, като двата отбора отново залагаха на сигурна игра, без каквито и да било рискове. Това естествено даде отражение върху действията на терена, които бяха скучновати.

Постепенно българите се опитаха да наложат преса и да притиснат швейцарците, но те много правилно затваряха празните пространства и не даваха почти никакви шансове на атакуващите играчи на Лудогорец.

В 56-ата минута Ешпиньо на два пъти се опита да вкара с удари от дистанция, но Вацлик бе на мястото си и отрази. След час игра Дани Абало направи самостоятелен пробив отляво, последва нахлуване в наказателното поле, но там бе блокиран от защитата на Базел.

Шест минути по-късно Роман Безяк стреля с глава от точката на дузпата, но топката мина над вратата. В 77-ата минута резервата Юнес Хамза се измъкна отдясно и стреля по диагонала, но топката профуча в аут.

Георги Дерменджиев се опита да гони победата, след като пусна офанзивни играчи на терена, но швейцарската крепост така и не падаше.

Българите натискаха, но така и не се стигаше до попадение, а в 88-ата минута резервата Мисиджан от точката на дузпата стреля високо над вратата. Последва и пропуск на Юсес Хамза.

Така се стигна до 92-ата минута, когато Йордан Минев стреля свирепо от дъгата на наказателното поле, опъна мрежата на швейцарците и донесе историческата победа за Лудогорец в Шампионската лига.

След този успех разградчани са на второ място в групата си, с равен точков актив с Ливърпул и Базел, като едноличен лидер е Реал Мадрид.

Лудогорец - Базел 1:0

Голмайстор:
Йордан Минев (92)

Лудогорец: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Козмин Моци, Георги Терзиев, Жуниор Кайсара, Михаил Александров (81 - Вандерсон), Фабио Ешпиньо, Дани Абало (77 - Мисиджан), Светослав Дяков, Марселиньо, Роман Безяк (68 - Юнес Хамза)

Базел: Томаш Вацлик, Марек Сухи, Фрай, Насер Алижи (75 - Ажети), Серей Дие, Шер, Дерлис Гонсалес (87 - Сио), Айнени, Джака, Давиде Кала (84 - Хамуди), Бреел Емболо