Евертън постигна изненадваща домакинска победа с 1:0 срещу Челси в среща от 4-ия кръг на Висшата лига, която се състоя на "Гудисън Парк".

Домакините демонстрираха страхотен характер. Те стигнаха до успеха след гол на Нейсмит в даденото от рефера продължение на първото полувреме.

Самуел Ето'о дебютира за лондончани, при това като титуляр, но като цяло представянето му бе разочароващо.

Камерунецът изпусна най-чистия шанс за своя тим през първото полувреме, а освен това гостите пропиляха още една камара отлични възможности.

Това е първа загуба за отбора от началото на сезона във Висшата лига и първо поражение на Моуриньо, откакто се завърна на "Стамфорд Бридж".

Челси е 6-и със 7 точки след този мач, докато Евертън е на 9-ата позиция с точка по-малко.



Лондончани създадоха първата сериозна опасност от началото на мача в 5-ата минута. Рамирес видя Самуел Ето'о в наказателното поле, след което той успя да се справи с двама противникови бранители и да играе с глава. Топката обаче мина малко над напречната греда.

Гостите стигнаха и до още една интересна ситуация в 7-ата минута, когато Хуан Мата навлезе опасно в наказателното поле. Той се справи с двама-трима футболисти на противника, но при опита му да центрира не сполучи.

Евертън също имаше много добра възможност за гол. Нейсмит намери Йелавич в наказателното поле и хърватинът в 10-ата минута с глава изпусна от перфектна позиция. Той засече топката, но тя излезе в аут.

Няколко минути след това Нейсмит преодоля Тери и опита да намери Йелавич в малкия пеналт, но Чех изби топката в корнер и не позволи вратата му да бъде застрашена.

Домакините създадоха още няколко добри атаки и в 19-ата минута Стивън Нейсмит отправи силен удар от наказателното поле, който рикошира в тялото на противников футболист.

Челси пък стигна до много добра възможност минута след това. Мата и Азар направиха хубава комбинация, а Ето'о можеше да се възползва от объркването в отбраната на домакините, но не успя да отправи удар.

В 29-ата минута Самуел Ето'о направи уникален пропуск. Хауърд направи фрапантна грешка и подаде топката на Шюрле, а германецът видя Ето'о непокрит в наказателното поле.

Камерунецът обаче се забави с удара, който в крайна сметка бе избит от Гарет Бари, който самопожертвователно застана пред топката. Пред африканеца имаше празна врата и той можеше без проблем да се разпише, но действа доста разконцентрирано и бавно.

Евертън също пропусна отлична възможност. Нейсмит бе намерен пред малкия пеналт в 34-ата минута, след което засече топката, но тя мина покрай вратата.

Точно минута след това Рамирес пропусна страхотен шанс. Той отправи изключителен удар от наказателното поле и принуди Хауърд с върха на пръстите си да чисти топката в корнер.

В последните минути на полувремето атаките на гостите станаха доста по-остри.

Лондончани обаче продължиха с големите пропуски. Андре Шюрле направи поредния такъв. След хубава атака топката достигна до германеца на перфектна позиция в наказателното поле, при която той спокойно можеше да насочи кълбото в мрежата. Вместо това обаче немецът заложи на силата и прати топката високо над вратата.

В 40-ата минута гостите стигнаха до още една много добра ситуация. След центриране на Хуан Мата от фаул Бранислав Иванович надскочи отбраната на домакините и стреля с глава, но ударът му бе неточен.

До края на полувремето Челси имаше още една добра ситуация. Хуан Мата се опита технично да насочи топката в далечния ъгъл на Хауърд с нещо между пас и центриране, но кълбото излезе в аут.

В последната секунда в продължението на полувремето Нейсмит реализира за Евертън и откри резултата. Баркли и Озмън направиха страхотна комбинация, след което се стигна до центриране от страна на втория в наказателнтото поле на Челси. Йелавич стигна до топката, но я отклони към малкото наказателно поле почти от аутлинията, където Нейсмит я довкара без проблем.

Второто полувреме започна с отлична възможност за Шюрле. Рамиреш намери немеца зад отбраната на домакините, но Хауърд скъси ъгъла. Германецът обаче бе на косъм от гола, като няколко сантиметра не му достигнаха.

Пропуските за Челси продължиха. В 49-ата минута Азар отправи тежък удар, който бе избит от Хауърд. Топката обаче попадна в Ето'о, който от няколко метра стреля в аут и направи сериозен пропуск.

Евертън създаде доста добра атака няколко минути след това, но тя завърши с разочароващо центриране на Нейсмит, като в крайна сметка Чех спаси без проблеми.

В 56-ата минута пък Самуел Ето'о стреля с глава след хубаво центриране, но топката попадна в ръцете на Хауърд.

Секунди по-късно Евертън можеше да удвои аванса си. Йелавич и Бари бяха на отлични позиции в наказателното поле и срещу тях имаше само един противников играч. Хърватинът обаче предпочете да стреля с глава, вместо да свали топката за намиращия се до него съотборник, който бе на отлична позиция за стрелба.

През следващите минути не се стигна до нищо кой знае колко интересни ситуации. В 70-ата обаче Рамирес бе близо до гола, след като засече ниско центриране в наказателното поле, но прати топката от външната част на мрежата.

Минута по-късно Кевин Миралас отправи удар от фаул ниско по земя, но Чех не се затрудни особено при избиването на топката.

В 77-ата минута пред Челси се създаде добра ситуация, но Бранислав Иванович бе изпреварен от противниковия вратар за една центрирана топка.

Секунди след това Хауърд отново спаси отбора си. Той отклони топката и попречи на Самуел Ето'о да засече центриране във вратата на домакините.

Кевин Миралас пък отправи страхотен удар от наказателното поле в 80-ата минута, но Чех демонстрира отличен рефлекс.

Две минути след това Кевин Миралас бе на косъм да се озове очи в очи срещу Чех, но Давид Луис го спря.

В 89-ата минута Лейтън Бейнс бе на косъм от второто попадение в тази среща, но нацели напречната греда след перфектно изпълнен пряк свободен удар. В ответната атака Фернандо Торес бе на косъм от гола, но от непосредствена близост не успя да отправи хубав удар. До края нямаше повече голове.

ЕВЕРТЪН - ЧЕЛСИ 1:0
1:0 Нейсмит 45+1'

ЕВЕРТЪН: Хауърд, Джагиелка, Бейнс, Дистин, Бари, Озмън, Коулман, Баркли, Нейсмит (89 - Стоунс), Миралас (91 - Деулофеу), Йелавич (66 - Макарти)

ЧЕЛСИ: Чех, Коул (69 - Торес), Тери, Иванович, Луис, Микел, Рамиреш, Азар, Ето'о, Мата (57 - Оскар), Шюрле (57 - Лампард)