Челси се издъни жестоко в първия си мач от груповата фаза на Шампионската лига, губейки на собствен терен от швейцарския Базел с 1:2. Домакините владееха повече топката, но се оставиха да бъдат излъгани от коравите швейцарци.

Базел пък за втори път се представя достойно на английска земя срещу топ отбор, след като преди 2 години направи равенство 3:3 срещу Манчестър Юнайтед и то отново след като изоставаше в резултата. 

През първото полувреме Базел стоеше много добре на терена и в продължение на 44 минути не позволи на домакините да създадат дори едно сериозно положение. Точно в последната минута обаче швейцарците допуснаха първата си сериозна грешка и Челси не изпусна шанса си, реализирайки чрез Оскар.


През втората част гостите не промениха сериозно тактиката си, но изнесоха играта малко по-напред и Челси създаде няколко положения, от които обаче не се възползва. В 71-ата минута Базел изненада неприятно домакините и Салах изравни. Шокът за Челси обаче бе пълен, след като Щрелер обърна резултата в 81-ата мунита. 

Така тимът на Мурат Якин потвърди думите на Моуриньо от преди мача, че има много хубави яйца, които обаче са прекалено млади.



Срещата започна с лек домакински натиск, като Базел логично се беше настроил да играе на контраатака и не даваше никакви шансове на Челси в началото на мача.

В продължение на 20 минути се водеше здрава битка в средата на терена, а единствените положения, с които трябваше да се задоволят домакините, бяха корнерите. Здравите швейцарски бранители обаче и тогава не оставяха шансове на лондончани.

След поредното изпълнение на ъглов удар от страна на домакините се стигна и до първото по-интересно положение. След центриране на Оскар, вратарят на гостите Зомер изпусна топката,получи се разбъркване, но съдията прецени, че е извършено нарушение срещу стража на Базел. Скоро стана напечено и пред вратата на Чех. Пред крилото на швейцарците Салах се откри огромно пространство отдясно. Той навлезе в наказателното поле, но подаването му по земя бе избито.

След тези положения обаче играта отново се пренесе в средата на терена, а швейцарците продължиха да играят много внимателно и сигурно.В 26-ата минута все пак се стигна до удар към вратата на Базел, когато Азар напредна успоредно по наказателното поле и стреля, но доста неточно.

В 29-ата минута, след страхотно разиграване между халфовете на швейцарците, Салах бе изведен и пред него отново се откри сериозно пространство. Той пробяга около 20 метра, залъга защитник на Челси и отправи диагонален фалцов удар, но топката излезе 2 метра в аут.Така Ашли Коул остави за втори път зоната си сериозно оголена.

Базел стоеше доста солидно на терена, но точно в края на полувремето защитата му се пропука за пръв път и Челси се възползва. В 45-ата минута Давид Луис напредна от центъра, подаде на Франк Лампард, който изведе по добър начин Оскар, а последният действа хладнокръвно и прати топката по земя в далечния ъгъл на вратаря Зомер. В тази ситуация Оскар бе изпуснат от българина Иван Иванов.

През втората част Базел заигра една идея по-офанзивно, а това откри малко повече пространства за Челси.В 54-ата минута, най-активният от състава на гостите Салах подаде по земя отляво, топката мина на метър от Щрелер, а след това защитата на Челси панически изби в корнер.

Още в ответната атака Оскар можеше да удвои за Челси, но много красивият диагонален удар от 25 метра на бразилеца срещна напречната греда на Зомер, който просто изгледа безпомощно топката.Натискът на Челси се усили и в 58-та минута Лампард центрира от поредния корнер, Иванович засече с глава, но ударът му бе право във вратаря.

В 62-ата минута минута Азар беше изведен добре и отправи нов диагонален удар към вратата на гостите, но той беше доста неточен. Две минути по късно, след центриране отдясно, Бранислав Иванович отново отправи удар с глава, който беше избит в корнер.

Челси си помисли, че държи нещата в свой контрол и беше наказан. При постепенна атака на Базел, гостите стигнаха до наказателното поле и след комбинация с едно докосване между трима техни играчи, Мохамед Салах отправи прецизен фалцов удар от около 18-19 метра и топката се оплете в дясната страна на мрежата на Чех.

В 80-ата минута, при контраатака Салах подаде на Щрелер в наказателното поле, последният стреля, но ударът му бе изчистен в корнер. При последвалото центриране от ъглов удар обаче Щрелер не сбърка и вкара на Чех с глава. До края на мача домакините не успяха да се отърсят от шока и въпреки че натиснаха, загубиха срещата.

ЧЕЛСИ - БАЗЕЛ

1:0 Оскар 44
1:1 Салах 71
1:2 Щрелер 81

Челси: Чех, Иванович, Коул, Луис, Кейхил, Лампард (75 Микел), Оскар, Ван Гинкел (76 Ба), Азар, Вилиан (67  Мата), Ето`о

Базел: Зомер, Иванов, Фосер, Шер, Сафари, Щокер (83 Айети), Фрай, Диас, Салах (88 Шака), Щрелер, Сио (64 - Делгадо)