Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо опита да успокои духовете след загубата от Базел в Шампионската Лига.

Почти всички медии разсипаха сините от критика както за загубата на техния "Стамфорд Бридж", така и заради неубедителната игра. Моуриньо обаче настоява, че е рано да се правят генерални критики.

Специалния поясни също така, че се опитва да изгради изцяло нов стил на игра и поради тази причина ще отнеме време, преди да се видят резултатите.

"Първото нещо, което трябва да кажа е, че не сме загубили нищо", коментира на днешната си пресконференция Моуриньо.

"Не сме завършили на трето място в групата си в Шампионската Лига, не сме изпаднали в Лига Европа и не сме завършили на трето място във Висшата Лига. Загубихме един мач във Висшата Лига. Другите пет претенденти за титлата всички загубиха мачове с изключение на Ливърпул".

"В Шампионската Лига загубихме мач, който не трябваше да губим. Но не сме изпаднали в Лига Европа, така че ако обичате критиката, трябва да изчакате, защото не е важно как започваш, а как завършваш".

"Според мен критиката е нормално нещо. От достатъчно дълго време съм във футбола, за да не съм изненадан от критика, лични мнения и анализи. Нито съм изненадан, нито съм разтревожен".

"Аз обаче имам да върша работа. Знам къде искам да отидем и стъпките, които трябва да направим. Знам също и че когато искаш да изградиш нещо ново и различно, а играчите са свикнали с предишната философия, която са имали с години, е по-трудно".

"Най-лесното нещо за един нов мениджър е да пристигне в клуба и да не прави промяна. Да върви в същата посока. Но няма паника. Разбирам, че има период, в който ако резултатите не са добри, хората ще поставят въпросителни. Но от мен зависи дали да вървя в посоката, която съм избрал или не".

"Ако някой очаква от мен да играя срещу Фулъм, тъй като имаме нужда от победа, с дълбока защита и 9 души зад топката, чакайки Фулъм да направи грешка, за да можем ние да вкараме на контраатака и да се приберем в къщи с три точки, няма да вървя в тази посока".

Същевременно Моуриньо разкри, че е предприел малко по-нетрадиционен подход към тренировките, за да разведри атмосферата след унищожителните критики след загубата от Базел.

"Вместо тактическа работа, каквато обичам да правя преди мачове, вместо заучени положения направих забавни тренировки. Играхме хандбал, баскетбол, играхме с вратарите между нас да вкарват голове. Направих забавни тренировки, в които всички се усмихваха и се смееха и мисля, че това беше важното".

"Понякога правилният начин е да не посичаш играчите с тактически въпроси. Така че беше добра сесия за тях. Единственият начин, който аз познавам е да се трудиш здраво и да поддържаш духа висок".

По отношение на избора на състава Моуриньо заяви, че гледа единствено моментната форма на играчите.

"Игрището решава. Няма значение какво съм правил аз преди в миналото, няма значение как са играли футболистите в миналото. Теренът казва и зависи от това, което правят играчите на него. Не вчера или преди една или десет години, а в последния мач или в последната тренировка".

"Някои играчи с представянията си ми казват, "това е моята позиция, не я пипай". Други играчи не се представят по начин, който да не остави никакви съмнения. Така че за някои позиции няма съмнения, а за други имам нужда от повече информация".

Преди утрешното дерби с Фулъм Моуриньо предупреди, че съперникът разполага с много опитен състав.

"Те имат много добър, опитен мениджър и отбор, който е напълно адаптиран към Висшата Лига. Те знаят всичко за Висшата Лига и за дербитата. Полузащита със Скот Паркър и Стив Сидуел е прекрасен пример за опит на това ниво".

"Те знаят как да играят и имат талантливи играчи в нападението като Димитър Бербатов, както и Дарън Бент, който е бърз. Те са много труден съперник, на "Стамфорд Бридж" винаги правят мача труден. В последните 7 мача имаме 4 равенства".

"Ние имаме нужда от точки, те имат нужда от точки. Те имат различни цели от нас, но въпреки разликата в целите на двата отбора, ще е истински мач от Висшата Лига".