Стоук постигна шокираща домакинска победа с 3:2 над Челси в мач от 15-ия кръг на Висшата лига, игран на "Британия Стейдиъм".

Гостите започнаха по-добре и още в 9-ата минута Шюрле откри резултата, но домакините шокираха лондончани с две попадения и обърнаха нещата в своя полза. В 43-ата минута се разписа Крауч, а в 50-ата Айрлънд.

Все пак гостите не се предадоха и три минути след втория гол на Стоук Шюрле реализира второто си попадение в мача и изравни резултата, а две минути след попадението си нацели и греда. В 89-ата минута Асаиди вкара победния гол за домакините и им донесе успеха.

Гостите имаха и претенции за дузпа 20 минути преди края на срещата заради съприкосновение между Ба и Шоукрос, но такава не бе отсъдена.

След този мач Челси има 30 точки и сдаде второто място. Тимът вече е трети.

Това е първата победа за Стоук над Челси от 1975 година насам.
 



Срещата започна добре за гостите и те пропуснаха добър шанс за гол още в 4-ата минута. Шюрле видя с прекрасен пас Рамиреш, а бразилецът отправи удар от 9 метра, но въпреки добрата си позиция той стреля неточно и прати кълбото над напречната греда.

Три минути по-късно Азар направи хубав пробив и стреля от дистанция, но Бегович не се затрудни по никакъв начин, за да улови топката.

Стабилната игра на гостите даде резултат и Шюрле откри за Челси в 9-ата минута. Германецът бе намерен с прекрасно извеждащо подаване, след което с удар по земя от границата на наказателното поле вкара топката в долния ъгъл на противниковата врата. Около него имаше някоколко футболисти на противника, които обаче не успяха да му попречат да стреля.

В 16-ата минута гостите получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от добра позиция за директна стрелба, но ударът на Мата не бе опасен и попадна право в ръцете на Бегович.

Ситуацията за домакините пък стана още по-притеснителна, след като Чарли Адам получи травма и бе заменен принудително от Стив Айрлънд в 19-ата минута.

Все пак домакините имаха ситуация при която можеха да застрашат вратата на Челси, но ударът на Уелън от дистанция рикошира в негов съотборник.

Домакините опитваха всячески да стигнат до опасна ситуация, но Джон Тери бе безкомпромисен в наказателното поле.

В 22-ата минута Шюрле успя да спечели топката след битка с Уелън, след което видя Азар, който от своя страна намери Торес. След няколко паса топката стигна до Иванович, но неговият удар бе неточен.

Шест минути след това Рамиреш пропусна второ добро положение от началото на мача. Той бе намерен от Шюрле и отправи удар от няколко метра, но както и при първия топката не мина над напречната греда.

В следващите минути не се стигна до особено интересни ситуации пред двете врати.

Домакините стигнаха до един от редките си шансове в началото на мача и Уолтърс игра с глава в 38-ата минута, но топката мина извън пределите на вратата.

В 42-ата минута домакините пропуснаха страхотен шанс чрез Айрлънд, който от много добра позиция с глава не успя да реализира.

Секунди след това обаче това нещо направи Питър Крауч, който изравни резултата. След центриране от корнер топката попадна в нападателя, който с удар от няколко метра успя да вкара, като при ситуацията Чех не се намеси по най-добрия начин.

В самия край на полувремето пък Шоукрос свърши страхотна работа в отбрана, след като с прекрасна намеса предотврати попадение за противника.

Второто полувреме започна брилянтно за домакините и в 50-ата минута Стивън Айрлънд направи обрата за домакините пълен.

Уолтърс избута Аспиликуета в битката за топката, като гостите поискаха фаул, но такъв не бе отсъден. След това той намери Айрлънд, който с великолепен удар от няколко метра не остави шансове на Петер Чех. Топката първо се отби в гредата, а след това влезе във вратата.

Отговорът на гостите обаче бе моментален и в 53-ата минута Шюрле вкара втория си гол в мача и изравни резултата.

В ситуацията гостите получиха фаул, като след удара на Мата кълбото се отби в крака на Крауч и достигна дъгата, където с прекрасен удар от воле Шюрле вкара втория си гол в мача и възстанови равенството.

В 56-ата минута Шюрле можеше да обърне мача и да даде аванс на Челси, но страхотният му удар срещна напречната греда.

Постепенно мачът се успокои и през следващите минути липсаха интересни положения пред двете врати.

В 67-ата минута Айрлънд бе на косъм да вкара втория си гол в мача. Крауч намери Нзонзи, който видя ирландеца на перфектна позиция в наказателното поле, но бившият футболист на Сити от 6 метра отправи неточен удар и пропусна уникален шанс.

В 72-ата минута Лампард видя с прекрасен пас Ба в наказателното поле, но сенегалецът падна на земята след съприкосновение с Шоукрос. Гостите претендираха за дузпа, но такава не бе отсъдена. При повторенията обаче не се видя добре ситуацията.

В 81-ата минута гостите спечелиха пряк свободен удар на добра позиция, но Лампард стреля неточно от него.

В 89-ата минута домакините стигнаха до победно попадение чрез резервата Осама Асаиди и така постигнаха крайния успех. Стив Айрлънд комбинира с бившия футболист на Ливърпул, който с прекрасен удар от границата на наказателното поле матира Чех.

СТОУК - ЧЕЛСИ 3:2
0:1 Шюрле 9'
1:1 Крауч 42'
2:1 Айрлънд 50'
2:2 Шюрле 53'
3:2 Асаиди 89'

СТОУК: Бегович, Шоукрос, Уилсън, Камерън, Муниеса, Адам (18 - Айрлънд), Уелън, Нзонзи, Крауч, Уолтърс (84 - Асаиди), Арнаутович

ЧЕЛСИ: Чех, Тери, Кейхил, Иванович, Аспиликуета, Микел (70 - Лампард), Рамиреш, Азар, Торес (59 - Ба), Мата, Шюрле (70 - Ето'о)