Челси измъкна трудна победа с 2:1 срещу Кристъл Палас в мач от 16-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стамфорд Бридж".

Фернандо Торес откри резултата за домакините още в 16-та минута, но Маруан Шамак изравни с четвъртия си гол през сезона.

Рамирес изведе Челси отново напред в 36-та минута. След почивката Челси не успя да реши мача и това позволи в средата на второто полувреме гостите да организират временен натиск, в който се стигна до няколко пропуска.

В самия край на мача пък и Челси направи няколко сериозни пропуска, но това не се оказа фатално. Така тимът на Жозе Моуриньо съкрати разликата до лидера Арсенал на само две точки след като по-рано днес "артилеристите" загубиха катастрофално от Манчестър Сити с 3:6.


Мачът започна сравнително равностойно, без изявен домакински натиск. Гостите дори първи имаха възможност след грешка на Аспиликуета, което даде възможност на Джером да се впусне в опасна контраатака, но накрая той бе блокиран от Джон Тери.

Постепенно обаче Челси наложи контрол върху центъра на терена и пренесе играта в половината на съперника. В 16-та минута домакините откриха резултата. Вилиан нанесе страховит удар по земя от 20 метра и макар Сперони да успя да избие в страничната греда рикоширалата топка попадна във Фернандо Торес и той направи добавка отблизо.

Малко след това испанецът се отличи с хубав финт покрай защитник по крилото, но в наказателното поле прекали с индивидуалната игра и загуби топката. В 21-та минута фантастичен пас на Хуан Мата с гръб между краката на защитник изведе Иванович отдясно в наказателното поле, но диагоналният удар на сърбина мина покрай вратата.

Пет минути по-късно Майкъл Есиен нанесе много тежък удар от двайсетина метра, но топката профуча на метър встрани от целта.

В 29-та минута гостите отправиха първия си удар към вратата на съперника, но Джером прати топката право в ръцете на Чех. Още в следващата атака обаче падна изравнителен гол. Ниско центриране в наказателното поле бе пропуснато от Давид Луис и Маруан Шамак от точката на дузпата засече точно в мрежата.

Преди обаче този гол да доведе до напрежение в играта на Челси, сините бързо излязоха отново напред в резултата. Азар атакува отляво и поднесе пред наказателното поле за Рамирес, който с плътен удар от петнайсетина метра разтърси мрежата.

Пет минути преди почивката отново Азар блесна като отне топката от защитник около корнера и поднесе на Вилиан в наказателното поле, но неговият удар попадна в ръцете на вратаря.

Белгиецът продължи да е най-добрият играч и след почивката. Той за пореден път проби до аутлинията в наказателното поле и поднесе към Вилиан, той продължи по-назад към Мата, но ударът на испанеца попадна в тялото на защитник. Отново Мата имаше възможност след ново подаване на Вилиан, но от движение не намери добре топката.

Палас отговори с удар от разстояние на Джером, но над вратата. Лекото откриване на гостите веднага бе използвано от Челси и Вилиан направи скоростен пробив отдясно и намери непокрит Азар на другия фланг, но белгиецът вместо да стреля опита ново подаване и сбърка. Гостите от своя страна не се свеняха да стрелят и силен удар на влезлият малко преди това Болазие трябваше да бъде спасяван с добра намеса от Чех.

След центриране от фаул пък Дилейни нанесе остър удар с глава, но отново Чех внимаваше и спаси вратата си. Малко след това поредно центриране пред вратата на домакините бе засечено с глава от Болазие, но той не можа да насочи топката надолу и тя мина над вратата.

В този момент гостите играха доста активно. Челси си върна контрола върху мача, но в 77-та минута неразбирателство в наказателното поле между Есиен и Давид Луис позволи на О'Кийф да стреля от пет метра разстояние, но Джон Тери блокира на голлинията. След центрирането от получилия се корнер Дилейни стреля с глава от близо, но не уцели вратата.

Пет минути преди края неориентирана игра на двамата последни защитника на гостите позволи на Рамирес да излезе абсолютно сам срещу вратаря, но след това отправи нелепо слаб удар и позволи на Сперони да спаси.

Две минути преди края Челси организира хубава многоходова комбинация, на края на която Шюрле от чиста позиция стреля в тялото на застиналия на голлинията Сперони, а след това и Ба направи добавка във вратаря.

Челси - Кристъл Палас 2:1

1:0 Торес 16
1:1 Шамак 29
2:1 Рамирес 36

Челси: Чех, Иванович, Давид Луис, Тери, Аспиликуета, Есиен, Рамирес, Вилиан (82 Шюрле), Азар, Мата (62 Оскар), Торес (84 Ба)

Кристъл Палас: Сперони, Мариапа, Габидон, Дилейни, Уорд, Дикагой (26 О'Кийф), Йединак, Банан (51 Болазие), Пънчън, Джером, Шамак (88 Гейл)