С голове на Джон Оби Микел и Оскар Челси победи Дарби Каунти като гост с 2:0 и се класира за 4-ия кръг на ФА Къп, където ще приеме Стоук Сити.

Сините може и да нямаха сериозно предимство, но благодарение на класата си стигнаха до триумфа. Попаденията паднаха през втората част, а това бе 16-ият пореден път, в който лондончани преодоляха тази фаза на турнира. За последно отпаднаха в 3-ия кръг от Манчестър Юнайтед през 1998-а.

Стив Макларън направи само 2 промени от състава, загубил срещу Уигън в средата на седмицата. Джеф Хендрик и Саймън Доукинс стартираха вместо Джони Ръсел и Крейг Брайсън.

Жозе Моуриньо обаче показа, че взима съвсем сериозно надпреварата, като пусна състав, в който се открояваха Вилиан и Оскар. Еден Азар, Хуан Мата и Фернандо Торес останаха на пейката.


Началото бе спокойно, като все пак очаквано Сините доминираха по отношение на притежанието на топката. Домакините внимаваха много за действията на Оскар. В 7-ата минута бразилецът бе изведен в наказателното поле и опита да подаде успоредно на голлинията към Ето’о, но след намеса на защитник вратарят на Дарби улови.

Домакините отговориха с опасно подаване от фланга във вратарското поле на Форсайт, но Хендрик не успя да засече. След това изстрел на Джон Юстас бе блокиран, а Крис Мартин създаваше доста проблеми на защитата на гостите. Саймън Доукинс пък бе неточен с опит от двайсетина метра.

В 22-ата минута Челси  имаше добра възможност, когато Микел отне в центъра и подаде на свободния вляво Ето’о. Камерунецът имаше пространство, нахлу в наказателното поле, но с лошо докосване изпусна топката от контрол и не успя да стреля. Майкъл Есиен пък бе неточен с опит отдалеч.

Джейми Уорд се измъкна един на един срещу Гари Кейхил след грешка на Давид Луис и опита да стреля, но защитникът на Челси блокира изстрела му. Рамирес отправи доста опасен шут по диагонала в 30-ата минута, но прати топката покрай вратата.

След това Оскар би опасно от пряк свободен удар, но отново неточно. Пак бразилецът бе близо до гола, когато стреля на сантиметри от целта отново с опит извън наказателното поле.

Лондончани доминираха в края на първата част, но пак опитваха да вкарат предимно с изстрели отдалеч. Все пак в добавеното време на първата част Рамирес бе най-близо до попадение, когато ударът му от 14-15 метра се отби от дясната греда. Паузата обаче дойде при 0:0.

След нея ситуацията на терена не се промени особено. Челси опитваше да атакува повече, но и Дарби търсеше своите шансове. Джейми Уорд опита два удара, единият от фаул, но не сполучи.

Гостите станаха по-настоятелни и в 66-ата минута направиха пробива. Вилиан центрира отлично от свободен удар и Джон Оби Микел отклони с глава пред вратата за 0:1. Така халфът ознаменува с попадение своя мач №300 за Челси.

Последва откровена симулация от страна на Рамирес, който падна в наказателното поле и бе награден с жълт картон. Интересно е какво ще каже Моуриньо, след като и Оскар опита да изпроси дузпа срещу Саутхемптън преди дни, а Специалния обикновено много настървена атакува играчите от другите отбори, които правят подобни неща.

В 71-ата минута интригата приключи. Торес комбинира с Оскар в наказателното поле и бразилецът със силен шут вкара втория гол за отбора си. Вратарят Лий Грант определено можеше да се намеси по-добре, тъй като топката бе насочена в тялото му, но той не успя да я избие.

Последваха два пропуска на Торес, който първо преодоля последния защитник и вратаря, но миг преди да стреля топката му бе отнета, а малко по-късно изстрелът му от диагонала бе спасен от Грант. След изстрел на Рамирес и рикошет пък топката кацна върху напречната греда.

В 85-ата минута Дарби можеше да се върне в двубоя, когато Самън изведе Мартин в наказателното поле и той стреля опасно по диагонала, но Марк Шварцър изби топката в гредата. Така или иначе триумфът за Челси бе гарантиран.

Дарби Каунти – Челси    0:2

0:1    Микел    66
0:2    Оскар    71

Дарби Каунти: Грант, Уиздъм, Бъкстън, Кийн, Форсайт, Юстас (69 Бенет), Хюз, Хендрик, Доукинс, Уорд (69 Самън), Мартин

Челси: Шварцър, Аспиликуета, Кейхил, Давид Луис, Коул, Есиен (55 Азар), Микел, Рамирес, Оскар, Вилиан, Ето’о (63 Торес).