По всичко личи, че Хуан Мата скоро ще бъде играч на Манчестър Юнайтед. "Евроспорт" твърди, че така испанецът ще се превърне в новия Кантона и ще накара лондончани да съжаляват горчиво, че са го продали на пряк конкурент.

Този сезон Мата има само 13 мача и 832 мин. в игра за Челси във Висшата лига и със сигурност не се вписва в схемата на мениджъра Жозе Моуриньо. Причината е, че испанецът не е достатъчно полезен в дефанзивен план – нещо, на което португалецът държи изключително много. "Евроспорт" отбелязва, че играчи като Оскар и Вилиан са далеч по-ефективни от него в този компонент от играта, но напомня, че таланти като Мата не се срещат под път и над път.

От началото на сезон 2011/12 досега испанецът е записал 27 асистенции в първенството и е създал 227 голови положения. Единственият футболист с по-добри показатели във Висшата лига е сънародникът му Давид Силва от Ман Сити. "Евроспорт" изтъква, че дори да държат да се освободят от услугите на Мата, лондончани би трябвало да направят всичко възможно да го продадат в чуждестранен клуб.

Що се касае до паралелите с трансфера на Кантона, французинът премина от тогавашния шампион Лийдс в Манчестър Юн на 26 ноември 1992 г.  и спечели първата си титла с Червените дяволи след няколко месеца. При това в момента на трансфера Юнайтед е бил почти толкова зле, колкото и в момента. Манчестърци са били на осмо място, на 9 т. зад водача Норич, а в момента Юнайтед е седми, но на 14 т. зад лидера Арсенал.