Астън Вила изненадващо победи Челси с 1:0 в мач от 30-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Вила Парк".

Единствения гол в мача вкара Фабиан Делф в 82-та минута, след като сам започна бърза атака и след асистенция на Олбрайтън засече в мрежата.

Преди това обаче имаше много спорно съдийско отсъждане, тъй като Вилиан от Челси бе изгонен с пресилен втори жълт картон.

Така бирмингамци се възползваха от численото си преимущество и нанесоха своя удар. Загубата на Челси обаче до голяма степен бе заслужена, тъй като за цял мач гостите така и не създадоха чиста голова възможност.

Това бе първа загуба в първенството за тима на Жозе Моуриньо от 14 мача насам. Така  сините не можаха да се откъснат още повече начело в класирането. Те имат 6 точки преднина пред Манчестър Сити и 7 пред Ливърпул и Арсенал, но имат и два мача повече от трите отбора.



Мачът започна равностойно, като в началните минути нито един от двата отбора не осъществи някакъв натиск.  Първият удар към една от двете врати бе дело на Кристиан Бентеке, когато в 10-та минута той засече с глава центриране пред вратата, но неточно

Челси отговори с изстрел на Вилиан от дистанция, който мина на метър встрани покрай вратата. Малко след това Оскар пробва фалцов удар към далечната греда и топката мина застрашително близо покрай гредата.

Гостите имаха добра възможност, когато Торес бе изведен на ръба на засадата, но застигна топката прекалено встрани в наказателното поле и нямаше как да нанесе удар, след което центрирането му по земя не намери съотборник.

Челси бе наложил леко териториално преимущество, но без да притеснява защитата на домакините. Астън Вила от своя страна бе много близо до красив гол в 38-та минута, когато Агбонлахор свали топката с глава към Бентеке пред наказателното поле и той нанесе зрелищен удар от въздуха, но кълбото мина изключително близо до страничната греда.

Еден Азар бе най-активният футболист на лондончани и на няколко пъти се отличи с технични отигравания. Те обаче бяха в по-далечна позиция и не доведоха до голова възможност.

В 40-та минута Челси вкара гол, който обаче бе отменен. След центриране от корнер топката бе продължена леко и стигна до абсолютно непокрития на втората греда Неманя Матич. Той овладя топката и от два метра стреля, Гузан изби, но топката рикошира в защитник и влезе в мрежата. Съдията обаче отмени попадението, тъй като Матич си бе помогнал с горната част на ръката при овладяването на топката.

В началото на второто полувреме Азар имаше чудесна възможност, получавайки топката непокрит на втората греда, но вместо директно да стреля направи ненужен финт и след това опита неточно да намери съотборник.

Челси  наложи малко по-сериозен натиск, но бирмингамци уплътниха пространствата в защитата си и рядко позволяваха Гузан да бъде застрашаван. След едно заучено изпълнение на корнер Оскар получи топката в наказателното поле и пробва диагонален удар от 7-8 метра, но слаб и вратарят не се затрудни да спаси.

Вила се бе ориентирал към контраатаки, които в повечето случаи не носеха някаква опасност. В 66-та минута обаче домакините направиха страхотна акция. Бентеке изведе Вайман отдясно в наказателното поле и докато всички очакваха центриране по земя, Вайман върна обратно към Бентеке. Той нанесе хубав удар по земя, но топката мина на сантиметри от гредата.

В средата на полувремето Жозе Моуриньо опита да вкара острота в тима си и извърши двойна смяна, изваждайки Оскар и Торес и на тяхно място пусна Демба Ба и Андре Шюрле.

В 68-та минута се стигна до много дискусионно решение, тъй като Вилиан бе изгонен от игра. Той опита да догони Делф в центъра на терена, но не успя да му вземе топката и със съвсем леко дърпане с ръка го събори. В действията нямаше нито грубост, нито пък атаката на домакините бе с реална опасност за гол. Въпреки това Крис Фой извади жълт картон, който бе втори за бразилеца.

Това промени до голяма степен ситуацията на терена и домакините погледнаха в атака. Челси можеше да се възползва и след добра игра на Азар Иванович центрира точно към непокрития на далечната греда Шюрле, но той си спря топката по много лош начин.

В 78-та минута германецът спечели пряк свободен удар точно пред наказателното поле, но Азар стреля много неточно. Две минути по-късно на другия край на терена Рон Влаар засече опасно с глава центриране от корнер, но топката мина покрай сглобката на гредите.

Активната игра на Вила обаче бе факт и в 82-та минута домакините откриха резултата. Фабиан Делф започна акция през центъра на терена като преодоля Матич, след това изведе Олбрайтън отдясно. Той му центрира обратно към Делф по земя и халфът засече много точно до далечната греда, правейки Чех безпомощен.

Челси така и не можа да отвърне, а до края на мача Вила можеше да вкара втори гол. Първо много силен удар на Бентеке с мъка бе избит от Чех. В 93-та минута пък Делф имаше отлична възможност, след като се оказа на чиста стрелкова позиция. Ударът му се отби във вратаря, но след това топката се насочи към вратата и се удари в сглобката на гредите.

В самия край на мача напрежението се покачи още повече, тъй като Рамирес бе изгонен. Той влезе брутално с бутоните напред срещу съперник и напълно заслужено получи директен червен картон. При разправиите бе изгонен и мениджърът Жозе Моуриньо.


Астън Вила - Челси 1:0

1:0 Делф 82

Червени картони: Вилиан 68 (втори жълт), Рамирес 93

Астън Вила: Гузан, Бакуна, Бенет, Уестууд, Влаар, Бейкър, Ел Ахмади, Делф, Агбонлахор (75 Олбрайтън), Вайман, Бентеке

Челси: Чех, Аспиликуета, Кейхил, Тери, Иванович, Матич, Рамирес, Оскар (67 Шюрле), Азар, Вилиан, Торес (67 Ба)