Челси на Жозе Моуриньо и Роман Абрамович се изяви като един от най-големите играчи на пазара това лято. Когато става дума за трансфери, винаги има клубове, които печелят и такива, които губят. В момента лондончани определено са сред първите.

Клубът от "Стамфорд Бридж" привлече качествени играчи, но в същото време успя да постигне баланс на приходите и разходите благодарение на умели продажби. Сините са отличници и от финансова, и от чисто футболна гледна точка.

Челси се раздели с Франк Лампард, чийто договор изтече. Това беше може би най-противоречивото нещо, което се случи в Западен Лондон заради всичко, което даде на клуба "Франки" в последните десетина години. Без пари си тръгна и Ашли Коул, с което клубът се освободи от задължението да плаща високите заплати на двама от ветераните си.

Освен това сините продадоха Давид Луис за 50 млн. евро и пласираха Ромело Лукаку в Евертън срещу 35 млн. (последният изкара миналия сезон в същия отбор, но под наем).

В същото време Моуриньо си осигури услугите на Диего Коща и Филипе Луис – двама играчи, които имаха важна роля за историческия сезон на Атлетико (Мадрид), както и на Сеск Фабрегас, който така и не убеди с изявите си в Барселона. Освен това в Челси прибра Тибо Куртоа и Курт Зума, които играха под наем съответно в Атлетико М и Сент Етиен. Легендата на сините Дидие Дрогба също се върна на "Стамфорд Бридж" след една година в Галатасарай.

Независимо от това какво ще стане в оставащите дни до края на месеца, Челси вече се очертава като един от най-силните отбори преди новия сезон, както в Англия, така и в Европа. Съставът е по-качествен, отколкото преди година, а финансите на клуба са в отлично състояние (да не забравяме, че през зимата лондончани продадоха също Хуан Мата и Кевин де Брюйне за общо около 65 млн. евро).

Давид де ла Вара, Goal.com