Челси започна с победа във Висшата лига, след като спечели с 3:1 визитата си на новака Бърнли. В последните 16 сезона Сините имат 14 победи и 2 равенства на старта на първенството. 

Виненочервените поведоха в началото, но за по-малко от 20 минути още до почивката, лондончани показаха класата си и стигнаха до обрат. 

Диего Коста ознаменува дебюта си с гол, а другата маркова покупка Сеск Фабрегас се отчете с великолепна асистенция към Андре Шюрле за 2:1. След това испанецът асистира с центриране и за третия гол на Бранислав Иванович.

След паузата гостите затвориха мача и повече голове не паднаха, но все пак скромният тим от "Търф Моор" остави добри впечатления с представянето си.  


Тибо Куртоа стартира на вратата на Сините от Лондон, което означаваше, че Петр Чех трябва да се задоволи с място на пейката и това явно показва намеренията на Жозе Моуриньо. Фабрегас бе на позицията на Франк Лампард в средата на терена заедно с Неманя Матич. 

Използваният доста често като резерва през миналия сезон Андре Шюрле този път стартира, като осигуряваше скорост по фланговете заедно с Еден Азар, а Диего Коста водеше атаката. Торес и Дрогба бяха на пейката. 

За Бърнли Шон Дайш стартира с двама нападатели в лицето на Дани Ингс и Лукаш Юткевич, което бе доста амбициозно от негова страна. 

Началото бе динамично, като атаките следваха една след друга. Шюрле опита удар в 4-ата минута, при който се получи рикошет и топката излезе в корнер. Юткевич опита да отговори за Бърнли, но не бе точен. 

В 14-ата минута обаче Виненочервените поведоха. След ъглов удар топката не бе изчистена добре и бе върната зад защитата на гостите. След това последва подаване от аутлинията към свободния Скот Арфийлд, който овладя и с диагонален удар от въздуха от около 15-16 метра, простреля Тибо Куртоа и хвърли в екстаз феновете на „Търф Моор”. 

Радостта на домакините обаче бе кратка. В 17-ата минута Иванович опита подаване по земя, получи се рикошет и топката се отби от гредата, след което стигна до свободния Диего Коста и новото попълнение на Челси ознаменува дебюта си с попадение след изстрел от 6-7 метра. 

Докато играчите на Бърнли се чудеха какво става, вече изоставаха, а попадението на лондончани бе истинска класа. Еден Азар проби от фланга към наказателното поле, а след това комбинира с Иванович. Сърбинът върна към свободния Сеск Фабрегас, който копна зад защитата към включилия се Андре Шюрле и германецът засече, за да направи обрата.  

В 30-ата минута гостите поискаха дузпа, след като Коста стигна пръв до една лошо върната назад топка от Трипиър, изпревари вратаря и я чукна встрани, но след това опита да се възползва от ситуацията и падна на земята и реферът Майкъл Оливър му показа жълт картон за симулация. 

В 34-ата минута интригата приключи. След корнер топката бе пратена във вратарското поле, където Бранислав Иванович се ориентира най-добре и с крак засече от въздуха, не оставяйки шансове на Том Хийтън. 

Домакините все пак показаха, че няма да се предадат и Дани Ингс стреля близо до целта при една ситуация в 39-ата минута, но бе от малък ъгъл и притиснат, така че не бе точен. 
 
Веднага след почивката Арфийлд бе близо до второ попадение, когато овладя на границата на наказателното поле, смени посоката и стреля с левия крак към далечния ъгъл, но Куртоа показа отличен рефлекс и изби. 

Последваха по-спокойни минути, в които темпото спадна и личеше, че лондончани явно искат да затворят мача и да спестят и от силите си. Доста неточни подавания имаше в средата на терена, което означаваше, че и головите ситуации значително намаляха. 

В края повторен дебют за Челси направи Дидие Дрогба, който с удар от въздуха в 88-ата минута не бе далеч от попадение. Опитите на Бърнли да стигне до нов гол пък се оказаха безплодни и фаворитът очаквано триумфира. 

Бърнли – Челси    1:3

1:0    Арфийлд    14
1:1    Коста        17
1:2    Шюрле    21
1:3    Иванович    34

Бърнли: Хийтън, Трипиър, Дъф, Шакъл, Мий, Тейлър (68 Кайтли), Марни, Джоунс, Арфийлд, Ингс (82 Сордел), Юткевич (68 Барнс)


Челси: Куртоа, Иванович, Тери, Кейхил, Аспиликуета, Матич, Фабрегас, Шюрле (78 Уилиян), Оскар (81 Микел), Азар (84 Дрогба), Коста