Челси спечели очаквана, макар и не много лесна победа с 2:0 над Лестър в мач от 2-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стамфорд Бридж".

Сините имаха превъзходство през почти целия мач, но дълго време се затрудняваха с организираната защита на гостите.

При резултат 0:0 пък Лестър имаше две много добри положения за гол, второто от които бе стопроцентово, но Тибо Куртоа показа защо е предпочитан пред Петер Чех.

В 62-та минута Диего Коста вкара решителния първи гол след асистенция на Бранислав Иванович, а в 77-та минута Еден Азар затвърди победата с гол след индивидуална акция.

Благодарение на успеха Челси запази първото си място с шест точки от два мача.


Мачът започна сравнително равностойно, като в първите минути доста неопитният по отношение на мачове във Висшата Лига състав на Лестър бе доста позитивен.

Първата опасна атака за Челси бе в 9-та минута, когато Диего Коста овладя подаване пред наказателното поле, след което Андре Шюрле нанесе удар, но неточно над вратата. Малко след това испанецът намери пролука за удар между гората от играчи пред наказателното поле, но прати топката доста встрани от целта.

След центриране от корнер пред вратата на Челси Каспер Шмайхел увисна под топката и за кратко се получи напрежение, но удар на Шюрле срещна тялото на защитник.

Грешка на Оскар в центъра на терена доведе до контраатака на Лестър и Марес навлезе в наказателното поле, но последният Джон Тери направи решителна намеса и го спря.

В 32-та минута се наложи за първи път Куртоа да показва класа, след като Марес игра добре между няколко защитника на Челси и нанесе остър удар от границата на наказателното поле.

Четири минути по-късно Челси имаше опасна атака, при която Азар поднесе назад за непокрития пред наказателното поле Диего Коста, но неговият удар рикошира в защитник и мина малко над гредата.

До края на полувремето темпото на игра падна и домакините нямаха повече опасни положения. Само три минути след началото на второто полувреме обаче Челси на два пъти бе много близо до гола.

Първо фалцов удар на Оскар от границата на наказателното поле удари страничната греда. Половин минута по-късно пък Иванович засече с глава центриране на Аспиликуета и трябваше Шмайхел да показва класа.

В 52-та минута обаче и Лестър имаше чудесна възможност. Матич загуби топката и гостите имаха контраатака с трима на двама футболисти. Нюджънт нанесе остър удар, който рикошира леко в защитник, но Куртоа спаси добре с крак.

Две минути по-късно Куртоа улови центриране от корнер и с бързо хвърляне на топката даде начало на бърза контраатака, Азар изведе Шюрле, но фалцовият му удар бе неточен.

Последваха претенции на Челси за дузпа, след като добра атака изведе Оскар на чиста позиция в наказателното поле, но той стреля в ръката на защитник. При продължението на атаката Иванович нанесе добър удар от дистанция, но Шмайхел се хвърли  и спаси.

За разлика от първото полувреме, след почивката скоростта бе невероятна и в ответната атака Лестър имаше най-доброто положение в мача. При контраатака Нюджънт бе изведен абсолютно сам зад защитата и имаше всичкото време на света, за да реши как да преодолее Куртоа. Накрая той опита да стреля покрай него, но вратарят направи страхотно спасяване.

При постепенна атака на Челси Фабергас бе изведен отдясно в наказателното поле и пробва да копне технично над Шмайхел, но вратарят показа рефлекс и изби в корнер. При следващата атака испанецът нанесе плътен удар по земя от двайсетина метра, но не можа да изненада Шмайхел.

В 62-та минута Челси откри резултата. Оскар изведе Иванович в наказателното поле и десният бек показа техника, за да се освободи от двама защитника. След това отказа да стреля, а поднесе към Диего Коста встрани. Топката рикошира леко в защитник и изненада нападателя, но въпреки това той си я спря на гърди и от близо стреля покрай Шмайхел.

Нормално защитата на гостите се отвори и се появиха доста повече пространства. Азар имаше отлична възможност за удар пред наказателното поле, но стреля прекалено слабо и не затрудни вратаря.

Малко по-късно Челси организира много опасна атака, при която Диего Коста и Иванович бяха срещу само един защитник, но испанецът даде лош пас и Шмайхел улови топката.
 
В 77-та минута интригата приключи с втори гол на домакините. Азар получи отляво на наказателното поле, вряза се в него и с остър удар между краката на защитник опъна мрежата.

Вторият гол до голяма степен успокои нещата. Все пак Куртоа трябваше да се намесва още веднъж, след плътен удар от 20 метра на Ричи де Лает.

За Челси Иванович можеше да се разпише след центриране от фаул, но стреля с глава над напречната греда. Вилиан се прояви с индивидуална акция и силен удар извън наказателното поле, но Шмайхел изби в корнер.

Челси - Лестър 2:0

1:0 Диего Коста 62
2:0 Азар 77

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Кейхил, Тери, Иванович, Матич, Оскар (70 Вилиан), Фабрегас, Азар, Шюрле (64 Рамирес), Диего Коста (80 Дрогба)

Лестър: Шмайхел, Морган, Де Лает, Муур, Кончески, Кинг, Хаманд (73 Тейлър-Флетчър), Марес (68 Олбрайтън), Шлуп, Улоа (84 , Нюджънт