Стоук Сити отново се превърна в кошмар за Челси, побеждавайки с 1:0 в среща от 12-ия кръг на Висшата лига, изиграна десетина дни след успеха на домакините над този противник и за Купата на Лигата.

Днес столичани имаха леко предимство в равностойното първо полувреме на стадион "Британия", но веднага след почивката Марко Арнаутович даде аванс на "грънчарите" с акробатично изпълнение във въздуха. В средата на втората част лондончани бяха близо до изравняването, но Педро нацели гредата. 

След седмото си поражение в първенството този сезон Челси е на 16-а позиция със скромния актив от 11 пункта, докато Стоук сити е 12-и с 16 точки.


Домакините започнаха много вдъхновено и още в първите секунди отправиха първия изстрел в срещата, но ефектното изпълнение на Джердан Шакири не намери целта. 

Играта временно беше спряна, защото Педро нацели Питърс в носа и високо темпо от началните минути спадна. Рамирес имаше първата добра възможност за гостите след пас на Вилиан, но би много неточно покрай лявата греда.

Беше изминал четвърт час игра, когато стражът на шампионите Бегович успя да се намеси адекватно при точния и техничен удар на Глен Джонсън с левия крак. На отсрещната врата Бътлънд спаси страхотен изстрел от воле на Рамирес.

В средата на първото полувреме Уолтърс засече с глава центрирането на Шакири, но не успя да насочи кълбото в очертанията на вратата. Пет минути преди почивката Педро и Диего Коста разиграха много добре, но шутът на централния нападател беше спасен от Бътлънд.

Стоук Сити откри резултата при първата си добра атака след подновяването на играта. Марко Арнаутович вкара топката в мрежата зад Бегович с атрактивно изпълнение от въздуха, като преди това Глен Джонсън свърши отлична работа с проби и центриране отдясно.

Еден Азар се опита да потърси изненадата с изстрел извън наказателното поле, но кълбото профуча над напречната греда. На отсрещната врата Джонсън опита нещо средно между удар и центриране.

В средата на второто полувреме Шакири центрира много остро отдясно и Арнаутович нанесе удар с глава, но не намери вратата. Малко след това Челси можеше да изравни, но Педро нацели левия страничен стълб от петнайсетина метра!

"Сините" се активизираха, а влезлите като смени Оскар и Сеск Фабрегас дадоха импулс на отбора си. Еден Азар стреля технично десетина минути преди края, но спечели само корнер след рикошет.

Стоук отговори с много добра многоходова акция, но озовалият се на стрелкова позиция Уолтърс би много неточно. Веднага след това Реми финтира Бътлънд, загуби равновесие и все пак стрлея, но в аут.

В 93-ата минута Арнаутович се полакоми и вместо да подаде на двама свои съотборници, реши да завършва сам и топката беше отнета. Преди това Бътлънд отказа Оскар с добро спасяване.


Стоук Сити - Челси 1:0

1:0 Марко Арнаутович - 53'

 

Стоук Сити: Бътлънд, Джонсън, Шоукрос, Волшайд, Питърс, Адам (Афелай - 78'), Уилън, Шакири (Диуф - 82'), Арнаутович, Къркич (Камерън - 71'), Уолтърс

Челси: Бегович, Зума, Тери, Аспиликуета, Баба (Оскар - 70'), Рамирес (Реми - 77'), Матич, Вилиан, Азар, Педро (Фабрегас - 70'), Коста