Един от най-популярните английски футболни клубове Челси е в България, за да тренира наши деца в училищата. Мениджърът на "Футболно развитие" към Фондацията на Челси Кийт Хармс гостува в "България сутрин", където разказа повече за инициативата.

"Не спира да ме изумява въодушевлението на младите момчета и момичета да играят футбол. Вчера 7-годишните бяха много жизнени. Тестваха треньорските ни умения до краен предел. 14-годишните бяха изключително любезни, а дисциплината беше фантастична", каза Хармс пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че Фондацията на Челси е програма, която работи с млади хора по целия свят. Тя работи в сътрудничество с компанията Cargill от 2009 г. Заедно те си поставят за цел да ангажират младите хора със спорт.

"Ходихме в Южна Африка, Гана, Румъния, а сега сме и в България - едно дълго приключение. Работата на фондацията е футболът да достига до всички. Добрият спорт винаги започва с добрите треньори. Трябва да караме децата да се движат, не е задължително това да е футбол", каза още Кийт Хармс.

Представителят на Челси държи подрастващите да развият двигателни умения. Той подчерта, че другата основна задача на кампанията е здравословният начин на живот.

"В Челси имаме голям късмет, че имаме скаути по целия свят. Ако най-добрите играчи съществуват, то ние ще можем да ги намерим", уточни Хармс, който определи Димитър Бербатов като невероятен играч по време на престоя му в английското първенство и добави, че Стилиян Петров прекара много години във Великобритания. 

Изпълнителният директор на Cargill България Методи Георгиев посочи, че фирмата е причината Челси да бъде у нас. Той добави, че седмицата е ориентирана към образованието и спорта. 

"Бяхме и ще бъдем в няколко столични училища. Много е интересна работата с деца между 7 и 14 години, където имат възможност да се докоснат до футболните техники, до опита на Хармс и неговия екип. Предсоти лекция в НСА, където ще бъдат показани водещи практики", каза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той уточни, че целта е да бъдат предоставени тренировки не на спортисти, а на деца в обикновени училища. "Децата да видят, че футболът е работа в екип", обясни Методи Георгиев.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК!