Литекс и ЦСКА не си вкараха гол, завършвайки 0:0 в дербито на 21-ия кръг на "А" група.

По този начин интригата в шампионата се запази след днешното нулево реми между Левски и Миньор в Перник. Литекс продължава да води с 8 точки пред "сините" в челото и 14 пред "армейците".

Най-сериозното положение в мача между Литекс и ЦСКА се откри пред Маркиньос, който бе изведен чудесно сам срещу Винисиус десетина минути преди края на сблъсъка и копна топката много технично покрай стража на "оранжевите", но кълбото премина на сантиметри покрай гредата на домакините.


Мачът започна при много високо темпо на игра, двата състава се втурнаха в атаки, но защитите и на двата отбора бяха подредени много добре, като не даваха възможности на нападателите да блеснат.

Папа Диуф падна в пенала на ЦСКА в началото на срещата, но главният съдия не отсъди нарушение, след което играта продължи.

Десетина минути след началото на дербито халфът на Литекс и бивша звезда на ЦСКА Христо Янев бе заменен, заради съмнения за счупен пръст на ръката.

По-късно при безобидно на пръв поглед центриране на Литекс от ъглов удар Караджов не успя да улови топката и създаде смут в наказателното си поле, но отбраната на "армейците" се справи блестящо със ситуацията и изчисти кълбото.

Към края на първото полувреме Александър Тонев напредна чудесно по десния фланг и върна топката назад към Спас Делев, който не успя да нанесе удар, но за сметка на това Пламен Николов можеше да си отбележи нелеп автогол.

Защитникът на "оранжевите" засече топката я прати към собствената си врата, но стражът на ловчанлии Винисиус парира кълбото, с което спаси своите от сигурен гол.

Минути след това Маркиньос бе декориран с жълт картон, след като изрита в корема Георги Миланов след серия от неотсъдени нарушения в центъра на терена от главния съдия на двубоя Таско Тасков.

В последните секунди на първата част Бодуров надбяга Спас Делев при мощен спринт между двамата национални състезатели за топката, която заплашително извеждаше нисичкия нападател на ЦСКА сам срещу стража на ловчанлии.

Така завършиха и първите 45 минути, в които зрителите видяха много борба и тичане, но липсваха головите положения, както и майсторските изпълнения на звездите в двата тима.

В началото на втората част Дока се отличи с много силен и плътен шут, който премина на сантиметри покрай десния страничен стълб на Иван Караджов, който получи жълт картон за бавене на играта.

В следващите минути Нелсън от състава на ЦСКА опита удар от воле, но топката излезе в аут.

След това острието на Литекс Дока отправи слаб шут по земя към Караджов, който изпусна топката, но в близост до него нямаше играч на съперника и опасността премина.

Двайсетина минути след подновяването на играта Миланов можеше да даде аванс на домакините, получавайки пряк свободен удар, но ударът му бе твърде лек и неточен.

Играта се успокои, темпото спадна и двата отбора започнаха да чакат грешки на съперника, като не рискуваха достатъчно в търсене на победния гол.

Четвърт час преди края на мача Дока падна в наказателното поле на ЦСКА при борба за топката, но главният съдия не свири нарушение срещу голаджията на ловчанлии.

В 79-тата минута Маркиньос бе изведен сам срещу вратаря на Литекс и техничният бразилец на "армейците" копна топката покрай Винисиус, но за негово съжаление кълбото премина в опасна близост до левия страничен стълб на "оранжевата" врата, излизайки в аут.

Три минути по-късно Том центрира опасно към Джерманович, който нанесе удар с глава, но топката тупна на игрището, след което излезе над вратата на Караджов, който нямаше да има шанс при точен изстрел на съперниковия футболист.

В 87-та минута Борис Галчев получи втори жълт, съответно червен картон и напусна играта.

До края липсваха сериозни голови опасности, като двата тима внимаваха за грешки, които можеха да им костват сигурната точка от този лишен от технически умения, но много здрав футболен сблъсък.

Литекс - ЦСКА  0:0


Литекс:  Винисиус, Занев, Николов, Бодуров, Берберович, Миланов (Джерманович - 81'), Йеленкович, Янев (Руменов - 9'), Дока, Том, Диуф (Тодоров - 58')

ЦСКА:  Караджов, Стоянов, Бандаловски, Попов, Трифонов, Галчев, Тонев, Янчев, Нелсън (Гъргоров - 70'), Маркиньос (Шеридън - 83'), Делев

Червен картон: Борис Галчев - 87' (след втори жълт картон)