Най-накрая мечтаната битка между Тайсън Фюри и Олександър Усик е напът да се проведе. След две отлагания, куп скандали, непобедените до този момент боксьори ще се изправят един срещу друг утре в Рияд, Саудитска Арабия. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Това наистина се случва! Така възкликнаха редица световни медии. И най-накрая ще видим абсолютен шампион в тежка категория от 25 години насам. Фюри и Усик са двама шампиони, които са доказали, че са много по-силни от останалите претенденти, и четирите пояса са на линия за първи път в историята на тежката категория. Фюри е 35-годишен британец с актив от 34 победи с 24 нокаута, нито една загуба и едно равенство. Той е висок 206 см., а в последния си мач срещу Франсис Нгану тежеше 126 кг. Усик е 37-годишен украинец със статистика при професионалистите от 21 победи с 14 нокаута и нито една загуба. Той е висок 191 см., а в последния си мач срещу Даниел Дубоа тежеше точно 100,2 кг. Двамата могат да се похвалят и с велики победи. Циганския крал срази легендата Владимир Кличко, а после детронира Дионтей Уайлдър след историческа трилогия. От своя страна Усик на два пъти сломи Антъни Джошуа, който дълги години беше сочен като най-силният боксьор в дивизията и е двукратен световен шампион", каза Коларов.

Какъв е наградният фонд голямата битка? "Още миналата година беше сключено споразумение, според което лъвският пай е за Фюри – 70 на 30 за британеца. Очаква се той да спечели до 200 милиона долара от сблъсъка, което ще е рекорден хонорар. Усик прие минаторния дял с условието Циганския крал да дари над един милион долара от печалбата си на Украйна. Събитието ще бъде едно от най-великите в историята на бокса и организаторите от Саудитска Арабия се застраховаха от ново отлагане. Ако един от двамата бойци се оттегли, ще трябва да плати глоба на другия в размер на 10 млн. долара. Освен това отпадналият боксьор ще бъде заменен от друго голямо име. Битката обаче чука на вратата и изглежда, че това няма да се случи. Фюри и Усик от дни са в Рияд, дадоха пресконференция и неочаквано показаха уважение един към друг. Но бащата на Тайсън – Джон Фюри, се забърка в скандал, след като блъсна с глава човек от щаба на Усик. И в резултат на това собствената му глава беше разбита и окървавена", каза още Коларов.   

Вижте видео с целия разговор.

Снимка: БГНЕС