Левски загуби с 1:3 от ЦСКА дербито на 34-ия кръг на родната „А” група, което се игра на националния стадион „Васил Левски”.

Левски имаше леко предимство през първото полувреме, когато нацели гредата чрез Пламен Крумов. Веднага след почивката попадение на Омар Косоко бе отменено заради засада, но в 58-та минута нападателят откри резултата след пас на Чочев.

„Сините” не успяваха да създадат смислени атаки след почивката. Двайсетина минути преди края на редовното време Тони Силва пропусна чисто голово положение, а после попадение на Ларсен Туре бе отменено заради нарушение срещу Джаксън Менди.

В 82-та минута Радослав Цонев разпечата вратата на ЦСКА с удар извън наказателното поле, като това бе първи гол на Левски във вратата на „армейците” след 562 минути суша.

Малко след това обаче ЦСКА отново излезе напред в резултата чрез Иван Стоянов, който се възползва от безумната грешка на Белаид в наказателното поле. В добавеното време Маркович заби трети гол за ЦСКА след пас на Мартин Петров.

ЦСКА остана на третото място в класирането, но вече има 64 точки в актива си, докато Левски е пети с 53 пункта.


Левски започна по-агресивно от вечния си съперник и още в четвъртата минута Орлин Старокин отправи страховит снаряд, профучал на около метър над напречната греда. Последва пробив на Пламен Крумов отдясно и остро центриране, но стражът на символичните гости Райс Мболи парира.

„Армейците” стигнаха до пряк свободен удар пред вратата на своя опонент, но ударът на Емил Гъргоров срещна построената пред него стена. После Горан Блажевич не се ориентира добре при една висока топка и беше надскочен от Косоко, но ударът с глава на нападателя се оказа неточен. Апостол Попов пробва шут с левия крак, но не уцели вратата.

Срещата бе прекъсната за кратко заради десетките бели и червени балони, които „нахлуха” на терена от сектора на „червените”. Една от звездите на Левски Ларсен Туре символично спука един от тях, след което играта бе подновена.

Четвърт час след началото на срещата Пламен Крумов застана зад топката при пряк свободен удар за своя отбор, но фалцовият му изстрел с десния крак прелетя над вратата.

В средата на първото полувреме се стигна до кратко разбъркване в наказателното поле на Левски. Емил Гъргоров опит да стеля от въздуха, но защитата на символичните домакини успя да изчисти напред. Милисавлечив би от двайсетина метра с левачката, но право в ръцете на Блажевич.

Половин час след началото на мача Омар Косоко бе оставен непокрит и нанесе удар с глава след центриране отляво на Бадема, но Блажевич улови топката. Последва бърза акция на Левски, при която Бастос върна към Крумов и неговият плътен изстрел с десния крак намери лявата греда!

До края на първото полувреме липсваха интересните положения пред двете врати и двата тима се оттеглиха на почивка без отбелязани попадения.

Веднага след почивката Омар Косоко вкара топката в мрежата на противника, но попадението правилно бе отменено заради засада. Тони Силва се отскубна сам по дясното крило, но не си пое топката добре и след това се свлече на земята след лек контакт с Нунеш.

В 58-та минута ЦСКА спретна добра атака по лявото крило. Чочев получи топката в наказателното поле от Гъргоров и подаде между Чмовш и Белаид към Омар Косоко. Нападателят на „червените” стреля технично от движение с левия крак и превзе вратата, пазена от Блажевич.

Десетина минути след това Косоко изведе Тони Силва по брилянтен начин. Последният остана очи в очи с вратаря на Левски Горан Блажевич, който успя да парира и да спаси своите от сигурно попадение.

В същото време Левски така и не успяваше да създаде нито една смислена атака след подновяването на играта. Ларсен Туре все пак вкара топката в мрежата на съперника, но преди това извърши нарушение в атака срещу Джаксън Менди.

Десетина минути преди края на редовното време Старокин изнесе топката напред и около дъгата Цветан Генков спря за Радослав Цонев, който нанесе прецизен далечен удар, пращайки топката в долния десен ъгъл.

Радостта на символичните домакини бе твърде кратка, защото три минути след това ЦСКА си върна преднината. Фо-Поре центрира слабо отляво и в наказателното поле на „сините” Белаид не успя да изчисти с глава, подарявайки топката на Иван Стоянов, който матира Блажевич с плътен удар с левия крак от осем метра.

В добавеното време на срещата Туре скочи за  топката във въздуха след центриране от дълбочина, но футблистът на "сините" се размина с топката.

В 96-тата минута влезлите като резерви Мартин Петров и Иван Маркович нокаутираха Левски с трети гол. Петров се изстреля отляво и пусна към Маркович, който вкара от лесна позиция от около седем метра с левия крак.

 

Левски – ЦСКА 1:3

0:1  Омар Косоко – 58’

1:1  Радослав Цонев – 82’

1:2  Иван Стоянов – 85’

1:3  Иван Маркович - 96'


Левски: Блажевич, Мюлдер, Белаид, Чмовш,  Нунеш, Крумов (Радо Цонев – 73’), Старокин, Даниел Димов, Бастос (Мисяк – 60’), Туре, Божинов (Генков – 52’)

ЦСКА: Мболи, Попов, Крачунов, Менди, Фо-Поре, Янчев, Чочев, Гъргоров (Мартин Петров – 85’), Силва, Милисавлевич (Маркович – 54’), Косоко (Иван Стоянов – 75’)