Треньор, отстранявал „Левски” по пътя към Шампионската лига и вкарвал три пъти отбора си в групите на най-силния турнир, е фаворитът за наставник на ЦСКА. 39-годишният Виктор Гончаренко се е превърнал в опция №1 на Гриша Ганчев да поеме клуба от „Българска Армия”, пише „24 часа”.

Проведени са и експресни разговори по темата след обявяването на раздялата между клуба и Христо Янев от самия досегашен наставник. В момента Гончаренко е треньор на руския „Уфа”. През август 2008 г. воденият от него БАТЕ (Борисов) шокира „Левски”, изхвърляйки го на крачка от Шампионската лига. А на 17 септември 2008 г. извежда БАТЕ на „Сантяго Бернабеу” срещу „Реал” (Мадрид), за да стане най-младият треньор в групите на Шампионската лига – на 31 години и 3 месеца. Още във втория си мач в груповата фаза пък измъква точка от „Ювентус”. През 2011-а пак е в групите за мачове срещу „Барселона”, а през 2012-а вкарва БАТЕ сред най-добрите за трети път, като този път води първенеца на Беларус в срещу с „Байерн” (Мюнхен).

През август 2009-а е първият пряк контакт между Гриша Ганчев и Виктор Гончаренко. БАТЕ играе с „Литекс” на прага на групите в Лига Европа. Ловешкият клуб би 1:0 в Беларус, но Гончаренко изведе тима си до късен гол за 1:0 в България, а после съкруши „Литекс” с 4:0 след продълженията. За престоя си в БАТЕ от ноември 2007 до октомври 2013 г. Гончаренко извежда тима до 5 шампионски титли на Беларус. През 2013-а поема „Кубан”, където става наставник на Ивелин Попов. През лятото на 2015 г. има кратък престой в „Урал”.

След това е назначен за помощник на Леонид Слуцкий в ЦСКА (Москва), където пък поработи с Георги Миланов. Така той вече е имал допир като треньор с двама играчи, продадени в чужбина, след като са били в отбор на Гриша Ганчев – „Литекс”. През юни 2016 г. Гончаренко е назначен за наставник на „Уфа”. Там пък е бившият бразилски футболист на софийския ЦСКА Марсиньо. След 4 кръга обаче тимът има само една точка – допусна поражения от „Урал”, „Том” и „Терек”, а направи равен със „Зенит”.

Моментната ситуация в „Уфа” вероятно дава надежда на шефовете от „Българска Армия”, че биха могли в най-скоро бъдеще да имат шанс Гончаренко да поеме „червените” от София. Така човекът, пробил в БАТЕ и превърнал отбора на Борисовския автозавод за тракторно електрооборудване във фактор в Европа, към момента е фаворит №1 да гради и "червеното" футболно бъдеще в Борисовата градина в София.