В събота треньорът на ЦСКА Едуард Йорданеску за първи път ще вдиша от ат­мосферата на мач №1 в Бъл­гария - Вечното дерби. Де­бютът на румънеца ще е сре­щу далеч по-рутинирания от него Люпко Петрович. Сър­бинът, който е носител на КЕШ, е врял и кипял в подобни сблъсъци - както у нас, така и по це­лия свят (участвал е и в уругвайското дерби Пенярол - Насионал Монтевидео). На Националния стадион "Ва­сил Левсски Йорданеску обаче мо­же завина­ги да влезе история­та на българската класика. То­ва ще ста­не, ако успее да спечели. Защото до момента червените не са взимали Вечното дер­би с чужденец начело, когато и Левски е бил воден от специ­алист, роден извън пределите на страната ни, пише "Тема спорт". До момента тези сблъсъци са точно пет, а в събота предстои шестият.

Първият идва чак в 33-ия шампионатен мач между съперни­ците - през сезон 1964/65. То­гава начело на армейците е руснакът Григорий Пинайчев, който веднага след назначени­ето си влиза в съблекалнята и се обръща към футболистите със "Здраствуйте, будущие чемпионьi” (Здравейте, бъде­щи шампиони). Сините са во­дени от светилото в този за­наят по онова време Рудолф Витлачил - австрийският ев­реин с чехословашки паспорт поема Левски и националния отбор в началото на 1965-а. На 10 април на препълнения стадион "Славия" ЦСКА приема Левски. Татко Руди извеж­да възпитаниците си до кате­горичен успех с 3:0 - Христо Илиев-Патрата открива ре­зултата в 10-ата минута, а с точни изстрели през втора­та част на Георги Аспарухов-Гунди (54 и 72 минута) сините стигат до триумфа, а след това и до шампионската титла (чакат я 12 години - последната преди това е от 1953 г.).

Следващият чуждестра­нен треньорски дуел в дерби­то е чак през есента на 2000 година. Тогава червените са предвождани от италианеца Енрико Катуци, а сините от... настоящия си треньор Люпко Петрович. Мачът на "Армията" завършва 1:1, след като в самото начало на второто полувреме съперни­ците си разменят по един гол - Цихмейструк открива за си­ните, но Иво Тренчев веднага изравнява. През пролетта Петрович надделява над италианеца - 2:1 за сините. През следващата кампания ЦСКА вече е воден от друг треньор от Апенините - да­леч по-голямото име в заная­та - бившия треньор на Роналдо в Интер Джиджи Симони. Той обаче стига само до 2:2 на "Армията" срещу Левс­ки на германеца Рюдигер Абрамчик, като изпуска аванс от 2:0. А по-късно през кампа­нията губи на „Герена" от наследилия Абрамчик на кор­милото на сините сърбин Славолюб Муслин.

Интересното е, че де­бютът на Петрович във Веч­ното дерби бе в исторически мач - Левски пада с 0:1 на "Армията", а двубоят ще се помни най-бързия гол в класи­ката - на Димитър Иванов в Зб-ата секунда.