Административният директор на ЦСКА-София Милко Георгиев коментира пред CSKA.BG появилите се днес в медиите искания от страна на ЦСКА 1948 за информация относно договорните отношения между клуба на Гриша Ганчев и Министерството на младежта и спорта.

"Бих искал да коментирам два аспекта от тази декларация. Чисто граматически очевидно и на тези хора ще трябва да носим букварите, защото декларацията им е пълна с граматически грешки. Както е тръгнало ще раздаваме още буквари. По отношение на претенциите им, бих искал да ги помоля да входират молба в деловодството на ЦСКА с описание какво точно искат от нас. Когато входират молбата, ще се събере нашият управителен съвет, ще разгледа случая и ще им отговорим официално", каза Милко Георгиев.

Изказването на Милко Георгиев е по повод искане на четвъртодивизионния ЦСКА 1948 да им се предостави договора между ММС и "червените" за използване на стадион "Българска Армия".

Ето и декларацията на ЦСКА 1948 без редакторска намеса:

Армейци, Болно ни е от това, че сме принудени да обикаляме по софийските квартали, за да намерим терен на децата на ЦСКА за провеждане на официалните ни срещи и нормален тренировъчен процес. Болно ни е, че на феновете ни се налага да плащат по-скъпи билети, за да може да покрием разходите си по провеждането на всеки един домакински мач. В същото време един друг отбор използва стадион „Българска армия“ и тренировъчната база в Панчарево, твърдейки, че прави това на основание сключено споразумение с Министерство на младежта и спорта (ММС). 

Споразумение, за чиито съществуване, параметри и изпълнение обществеността в Република България е все още в пълно неведение. Според единствената публикувана информация от страна на ММС, наемът за използване на горепосочените спортни съоръжения е в размер на 80 000 лева на месец. По прости сметки, за десетте месеца, откакто нашият дом е узурпиран от въпросния футболен клуб, би следвало да са били платени около 800 000 лева. Ако пък предположим, че наемът на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево би могъл да бъде изплащан от страна на ползващото ги дружество под формата на вложени средства по тяхното обновление и поддръжка, то би трябвало към настоящия момент в двата обекта да е била инвестирана сума именно в този размер - 800 000 лева. 

Както вече Ви съобщихме и показахме, на 21.02.2017г., позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, подадохме до ММС заявление в изискуемата се форма, с което пожелахме да ни бъде предоставена информация относно въпросното споразумение, както и относно евентуалните плащания и/или вложения в изпълнение на това споразумение – включително извлечения от банкови сметки и други документи, доказващи реалното извършване на тези плащания от страна на ползващото съоръженията дружество. 

Знаем, че е лесно фиктивно тревата на стадиона да бъде окосена за 1000 лв., но това не отговаря на действителността. Считаме, че когато става дума за имот - държавна собственост, то както ние, така и цялата общественост, имаме право да получим тази информация. В отговор на нашето заявление ММС ни уведоми, че за предоставянето на тези данни е необходимо и съгласието на футболния клуб, използващ съоръженията към момента, предпочитайки по този начин да "прехвърли топката" в полето на ПФК ЦСКА тире София ЕАД и процедурата да бъде протакана във времето, като в крайна сметка фокусът на общественото внимание да бъде изместен. В тази връзка обаче държим да отбележим, че ще проявим цялото необходимо постоянство и гражданска активност докато поставеният въпрос не бъде напълно изяснен. 

С настоящото писмо използваме повода и да се обърнем към дружеството, ползващо стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, с призив въпросното дружество да даде своето съгласие поисканата от нас информация да бъде предоставена в пълен обем. Считаме, че това не би следвало да е проблем, ако всички лица по веригата са спокойни за правомерността на своите действия. Очакваме да бъдат спазени законовите срокове и до 13.03.2017г. да получим отговор на нашето запитване. Отново заявяваме ясно и категорично, че след получаване на поисканите документи, сме готови да предприемем всички възможни законови стъпки до пълно изясняване на случая.