Вратарят на ЦСКА Георги Китанов затвърди срещу Лудогорец в събота впечатленията, които остави и през миналия сезон. Стражът направи поредната си груба грешка в решителен двубой, която доведе пряко до негативен резултат за отбора. 
 
Китанов бе привлечен в Борисовата градина точно преди година и оттогава вече има 5 много сериозни гафа, довели до голове, и още два-три не толкова очевидни, които също завършиха с попадения. А също и поне още 10 сериозни неточности, при които обаче не се стигна до гол.
 
Прави впечатление още, че най-големите му издънки са все в дерби мачове - на два пъти с Лудогорец и веднъж с Левски. Сбърка отчетливо също срещу Локо Сф за купата, а и при позорното 1:1 с Верея на „Армията” миналата есен. Някои ще опонират с това, че бил спасил доста ситуации, в които съперников играч е излизал очи в очи с него. Е, то оставаше за близо 40 мача с екипа на ЦСКА да няма и позитивни намеси.
 
Стражът на Дунав Станислав Антонов е спасил 5 пъти повече чисти положения от Китанов, но това прави ли го добър вратар?!  Не е трудно всеки сам да си отговори на въпроса – кое преобладава в изявите на червения страж – гафовете или блестящите му изяви?
 
При 22-годишния благоевградски вратар се забелязват най-основно три ключови слабости, които „Тема Спорт” многократно е изтъквал в свои анализи през изминалите месеци - лоша игра с крака, слаб лов на топката и честа загуба на концентрация. Точно това видяхме и на „Армията” в събота вечер срещу Лудогорец - Китанов изпусна кълбото, което доведе до победния гол за разградчани. Но това далеч не е първа сериозна грешка на стража.
 
Подбрахме 5-те най-големи гафа на Китанов, откакто дойде в ЦСКА. Подминаваме дузината неточности, като лошо изчистване на топката и други неубедителни намеси. Така например при загубата с 1:2 от Лудогорец в Разград на 5 ноември Китанов изби кълбото в собствената си мрежа при удара с глава на Моци, с който бе открит резултатът...
 
№1
21.09.2016 г. Локо Сф - ЦСКА 2:1
Двубоят е 1/16-финал за Купата на България. Резултатът е 1:1, но в 71-ата минута железничарите вкарват и впоследствие елиминират защитаващия трофея ЦСКА. Във въпросната минута Богомил Христов отправя слаб удар от границата на наказателното поле. Китанов, вместо да улови топката, позволява тя да мине през ръцете и под плонжа му и да спре в мрежата. Грешка, която води до отпадането на ЦСКА от турнира за купата. Сензацията е факт!
 
№2
27.11.2016 г. ЦСКА - Верея 1:1
Армейците водят с 1:0, но тогава идва 65-ата минута, когато халфът на Верея Георги Ангелов стреля не много силно от около 24 метра. Китанов опитва да хване топката, но не успява, тя се отбива в гърдите му и отива директно в Момчил Цветанов, който отблизо изравнява резултата. След мача Едуард Йорданеску подава оставка. 
 
№3
04.03.2017 г. Левски - ЦСКА 2:1
При резултат 1:0 за ЦСКА Китанов прави много сериозен гаф. Яблонски овладява отляво в наказателното поле, вратарят излиза да го пресрещне, но по незнайна причина решава да му влезе с шпагат в краката, при което го фаулира очевидно. Веднага е отсъдена дузпа, която Прохазка реализира. А голът реанимира Левски и сините стигат до обрат с гол на Яблонски. На практика грешката на Китанов се оказа от съществено значение за загубата на ЦСКА.
 
№4
20.05.2017 г. Лудогорец - ЦСКА 1:1
В 41-ата минута при резултат 0:0 Чорбаджийски връща топката към Китанов. Подаването на бранителя е слабо, като Кешерю опитва да пресира вратаря, но не го застрашава сериозно. Китанов има достатъчно време, за да изчисти. Той обаче видимо се притеснява от присъствието на Кешерю и изритва лошо топката по земя, без изобщо да погледне накъде ще я прати. Кълбото отива към Дяков, който директно стреля почти от центъра и вкарва в опразнената врата за 1:0. 
 
№5
22.07.2017 г. ЦСКА - Лудогорец 0:1
В 49-ата минута Жоао Паоло пуска дълъг диагонален пас. Топката отива към Китанов, около когото дебне Мисиджан. Вратарят тръгва да хваща кълбото, но вместо да го улови, го изпуска и Мисиджан овладява, след което го праща в опразнената мрежа.
 
Материал на "Тема Спорт"