ЦСКА-София записа впечатляваща първа победа в първенството. След лошото начало на сезона "червените" се върнаха с гръм и тярсък в играта с успех 6:2 над Ботев Пловдив насред Коматево. Големият герой за гостите се оказа Фернандо Каранга, който заби хеттрик.

Две попадения добави резервата Кирил Десподов, а веднъж се разписа и новото попълнение Тиаго Родригес. Страхотен мач направи националът Станислав Манолев, който този път като дясно крило, вместо на обичайната досега позиция на десния бек. Той се отчете с два голови паса, спечели дузпа и предизвика червения картон за съперника.

"Канарите" започнаха без звездите си Тодор Неделев и Омар Косоко заради предстоящия в четвъртък мач реванш срещу Маритимо от Лига Европа. Косоко се появи като резерва след почивката и дори вкара гол на бившия си отбор, но това не помогна поне за точка.

Ботев на два пъти се връщане в мача, но в крайна сметка записа болезнена загуба. Възлов момент бе изгонването на защитника Йордан Минев в началото на второто полувреме, което на практика обезкуражи пловдивчани.


Мачът започна равностойно, с повече единоборства в средата на терена. Високата преса и по-голямата агресия на "червените" постепенно изнесе играта в половината на съперника и скоро донесе резултат.

В 13-ата минута Манолев центрира ниско от десния фланг, защитник на Ботев отби топката, но тя попадна на крака на Каранга, който от десетина метра я прати в долния десен ъгъл на Чворович за 0:1.

Голът гипсира пловдивчани и положението за тях можеше да стане страшно още след четвърт час. ЦСКА-София вкара втори гол, който обаче не бе зачетен заради засада. Каранга направи точна добавка, но бе зад последния в защитата на Ботев и страничният рефер справедливо вдигна флага.

Малко след това "червените", които поеха изцяло контрола върху мача, направиха голям пропуск. Тиаго Родригес се измъкна отдясно и стреля по диагонала, но не намери вратата.

В 22-ата минута ЦСКА-София отново се размина на косъм от втория гол - Александър Дюлгеров стреля извън наказателното поле, но топката се отби от напречната греда и излезе в аут. Вече около средата на полувремето "канарите" влязоха в час и погледнаха към вратата на гостите.

Юлияно стреля коварно от фаул, топката тупна точно пред плонжиралия Черниаускас, който все пак успя да я избие. Секунди по-късно втори гол на Каранга не бе зачетен заради засада.

В 29-ата минута обаче ЦСКА-София порази вратата на Ботев за втори път. Пинто центрира в наказателното поле, където Каранга се пребори с два бранители на Ботев и топката на попадна на крака на Тиаго Родригес, който от воле я забоде под напречната греда - 0:2.

Последваха силни минути за пловдивчани, които очевидно нямаха намерение да се предават. Слаб удар на Бризола стигна до Фернандо Виана, който няколко метра не можа да мушне топката покрай Черниаускас.

В 38-ата минута Панов центрира остро по земя, а капитанът на ЦСКА-София Божидар Чорбаджийски с шпагат едва не прати топката в собствената си врата. При последвалия корнер Балтанов отблизо добута топката в мрежата за 1:2.

Останаха съмнения за нарушение в атака срещу Антон Недялков, но съдията Железов посочи центъра. В края на полувремето "червените" можеха да си върнат преднината от два гола. Манолев центрира в наказателното поле, където Каранга надскочи Терзиев и стреля с глава, но топката мина покрай вратата.

Второто полувреме започна силно за ЦСКА-София и в началните минути имаше сериозно напрежение пред вратата на Чворович. Пинто стреля от дъгата на наказателното поле, топката рикошира в противник и излезе в корнер.

В 54-ата минута положението за Ботев стана много тежко, след като Йордан Минев бе изгонен. Левият бек на пловдивчани спъна тръгналия на скорост отдясно Манолев и съдията Железов му извади жълт картон. Последва обидна реплика от защитника и реферът му вдигна втори жълт картон.

С човек по-малко "канарите" държаха фронта едва няколко минути. В 60-ата минута Манолев проби отдясно и бе съборен в наказателното поле от Тони Тасев, а реферът Железов отсъди дузпа. Каранга бе точен от бялата точка и на практика опече мача за "червените".

Наказателната акция на ЦСКА-София обаче продължи. В 68-ата минута Каранга получи топката в наказателното поле и с прецизен нисък удар оформи своя хеттрик.

В 75-ата минута Ботев все пак върна още един гол. Виана напредна отдясно след грешка на "червената" защита и подаде на Косоко, който хладнокръвно отбеялза на празна врата. Пловдивчани обаче нямаха сили и време да направят нещо повече до края на двубоя.

"Червените" не само не изпуснаха нещата от контрол, а дори вкараха пети гол.  Манолев от дълбочина намери Десподов в наказателното поле и младият нападател на "червените" с фино докосване от движение прати топката в мрежата. Така ЦСКА-София се поздрави със заслужен успех на Коматево, който връща "армейците" в горната половина на класирането.

Ботев Пловдив - ЦСКА-София 2:6

0:1 Каранга 13
0:2 Тиаго Родригес 29
1:2 Балтанов 39
1:3 Каранга 61-дузпа
1:4 Каранга 68
2:4 Косоко 75
2:5 Десподов 84
2:6 Десподов 90+1

Ботев Пловдив: Чворович, Панов, Терзиев, Димов, Минев, Юлиано, Яя Меледже (46 - Тасев), Балтанов, Бризола (68 Марин), Стоянов (46 - Косоко), Виана

ЦСКА-София: Черниаускас, Манолев, Чорбаджийски, Бодуров, Недялков, Пинто (89 Колев), Малинов, Тиаго, Рафаел (66 Десподов), Дюлгеров, Каранга (72 Кубемба)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=df05ec7398" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>