ЦСКА заведе първото от двете дела, с които ще атакува УЕФА пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. 

Документите по него от страна на българския клуб са изпратени и входирани, а процедурата е стартирана и се чака аргументацията на УЕФА по казуса - защо отборът не бе допуснат до турнира Лига Европа през този сезон.

С първата си юридическа атака ЦСКА оспорва решението за третиране според "тригодишното правило" за нов член на УЕФА. Българският клуб отново се довери на американската кантора "Уинстън & Строун", която ще брани интересите му. 

Делото ще влезе в ход в момента, в който УЕФА прати своята позиция. Ако спечели в Лозана, ЦСКА на практика ще си извоюва и възможността да играе в Европа през следващия сезон и да "скъса" последната година от запора.

В добавка - клубът е готов с втория си ход срещу европейската централа. Той ще бъде с дело, по което ЦСКА иска финансово обезщетение за пропуснати ползи от неучастието си в евротурнирите тази есен. Сумата, която се споменава неофициално, е между 400 и 600 хиляди евро и би компенсирала минаването на 3 кръга от отбора, пише „Тема спорт”. 

Изход от двете дела се чака през есента, като подобни казуси не са нови за КАС. Неведнъж Спортният арбитражен съд е заличавал или стопирал решения на УЕФА.

В случая на позитивна за клуба развръзка той ще бъде компенсиран солидно финансово, а и ще му се даде "зелена светлина" за участие в Европа догодина. 

Ако, естествено, отборът спечели място там по спортен път.