ЦСКА е играл срещу 15 абсолютни дебютанти в Първа лига през новия век, като в първите си мачове с тях е допуснал 3 издънки. Победите са 12, равенствата 2, а има и една загуба. 

Головата разлика в тези срещи е 44:4 в полза на червените. В събота отборът ще се изправи срещу 16-и дебютант през новия век - Витоша Бистрица, като мачът е на "Армията". След 2000 г. ЦСКА има равенства с Калиакра Каварна и Лудогорец, а точно преди година загуби за първи път от дебютант - Верея Стара Загора. 

Първата издънка през века - с Калиакра, идва на "Армията" на 17 октомври 2010 г. ЦСКА играе много безидейно под ръководството на македонския треньор Гьоре Йовановски и завършва 0:0 със скромния общински тим от Каварна. На 21 октомври Йовановски е уволнен заедно със спортния директор Емил Костадинов след загубата с 0:2 от Рапид Виена в София в групите за Лига Европа. 

Следващата издънка е срещу Лудогорец, отново на "Армията". ЦСКА прави 2:2 с разградчани на 28 ноември 2011 г., като води с 2:0 до 86-ата минута. Жуниор Мораес бележи два пъти за домакините, но бъдещият шампион Лудогорец стига до точката с попадения на Кишада и Иван Стоянов в 86-ата и 90-ата минута. 

Последният гаф на ЦСКА срещу дебютант в елита бе загубата с 0:1 от Верея на стадион "Берое" в Стара Загора. Двубоят бе на 6 август 2016 г., а голът е реализиран от Амаду Сукуна още в 5-ата минута. Армейците играят много слабо в атака и записват един от срамните си мачове през новия век, пише "Тема спорт".