Националният ансамбъл на България за жени спечели златния медал на финала на пет чифта бухалки на 30-о европейско първенство по художествена гимнастика, което започна вчера в Баку (Азербайджан).

Ансамбълът е в състав Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска-Величкова и Христиана Тодорова с треньор Ина Ананиева.

Българките изиграха страхотно съчетанието си и получиха оценка от 17.766 точки. На второ място е Русия със 17.633 точки, а на трето - Испания със 17.550 точки. В момента се провежда състезанието на финала на три топки и две ленти.

В същото време Боряна Калейн спечели бронзов медал на топка, а Катерина Маринова завърши четвърта на обръч и бухалки, както и шеста на лента на финалите на отделните уреди при девойките.

Ирина Аненкова стана европейска шампионка на топка с 16.300 точки и на лента с 15.816 точки. На обръч първа е Юлия Бравикова с 16.750 точки, а на бухалки златото взе Олесия Петорва с 16.450 точки.

Европейското първенство завършва с финалите на отделните уреди при ансамблите жени, където България има големи шансове за медали.