Ун-Джу Ким от КНДР спечели златото в категория до 75 килограма на Световното първенство по вдигане на тежести в Алмати (Казахстан).

25-годишната Ким завърши с двубой от 283 килограма и за първи път в кариерата си стигна до титлата. На второ място остана световната шампионка от Вроцлав 2013 Надежда Евстюхина (Русия) с 279 килограма, а трета се нареди вицешампионката от миналата година Юе Кан (Китай) с 277 килограма.

Спорът за отличията беше решен в изтласкването, след като в изхвърлянето трите завършиха с равен резултат от 126 килограма, но Евстюхина водеше пред Кан и Ким по лично тегло.

Рускинята обаче направи два неуспешни опита на 153 килограма във второто движение и беше застрашена да не запише двубой, в крайна сметка успя при последния си трети опит и това й донесе сребърното отличие.

Кан се справи със 151 килограма, но във втория си опит на 155 килограма получи травма на бедрото и беше принудена да се откаже.

Световната рекордьорка в изтласкването Ким очаквано беше най-добра във второто движение и със 157 килограма си осигури титлата в двубоя.