Грандиозен скандал разтърси националния отбор по щанги. Всички 11 състезатели са дали положителни проби след изненадващия тест, който беше направен преди две седмици. Това съобщи официалният сайт на Българската федерация wfbulgaria.com.

Единствено Александър Димитров се отървал, тъй като по това време е бил на състезание с клубния си тим в Германия. Щангистите пък се подготвяха в София за предстоящото Европейско първенство в Тблиси,

Треньорът на националите Иван Иванов е останал шокиран, като научил тъжната вест. Той няма никакво обяснение как забраненото вещество станозол се е озовало в пробите на българите.

”Това вече никой не го употребява”, каза Иванов, след което добави, че в съдържанието на употребяваните добавки, които са полски и български, няма станозол. Поради тази причина е започнато вътрешно разследване, а надеждата на националите е забраненото вещество да се съдържа нерегламентирано в хранителните добавки.

Президентът на федерацията Неделчо Колев разкри, че разследваното вече започва да дава резултати.

”След направените спешни тестове и разследване, вече имаме известие от авторитетни източници, че станозололът е бил в състава на препарата „трибестан“, който използват по препоръка на медицинския щаб националните ни щангисти”.

”Тепърва ще завършим разследването и ще направим всичко възможно да установим истината, както и да потърсим отговорност ако някой не си е свършил работата и ни е подвел с неупоменати или неточно упоменати като количества съставки”, каза Колев.

Това е втори голям скандал с националния по вдигане на тежести за последните години. Преди Олимпиадата в Сеул на всички водещи родни щангисти бе забранено да се състезават 4 г. след внезапна проверка, която даде положителни резултати.

Отделно сега федерацията ще бъде наказана с парична санкция. При повече от 4 уличени щангисти, тя ще трябва да плати сериозна сума, за да възстанови лиценза си.