Русия ще преживее забраната за участие на олимпийските игри в Пьончан, както преживя световните войни, разпада на СССР и санкциите, заяви говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова. 

"Ние не падаме по гръб. Нито от световна война, нито от разпада на Съветския съюз, нито от санкции. Приемаме всичко и го преживяваме", написа тя в социалните мрежи.Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат от 9-и до 25-и февруари 2018-а година.

Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева нарече Зимните олимпийски игри в Пьончан догодина "осакатени", след като в тях няма да участват руски спортисти, се вижда от неин пост в социалната мрежа Instagram.

"Всички, които до последната минута вярвахте в справедливостта и се надявахте на нещо по-добро, моля ви не се отчайвайте. Както и вие, аз също през изминалата година до последната минута вярвах в справедливостта. Решението на МОК не бива да се нарича неочаквано. Принципно всичко вървеше в тази посока, но аз все пак се надявах да се позволи на чистите и неопетнени спортисти да излязат на спортните трасета под флага на своята страна- Русия.

"Мислех, че позицията на МОК е да отстоява и защитава чистите спортисти по целия свят, без да се взира в тяхната националност, цвят на кожата или етническа принадлежност и това ще бъде показано в действителност. Какво остана от принципа на олимпизма, от духа на Олимпиадата, от идеята за Олимпийските игри? Без Русия това е една куца Олимпиада, пише още Исинбаева.

Както е известно, вчера МОК взе решение да прекрати членството на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) и да спре от участие в Пьончан спортистите на тази страна заради системно нарушаване на допинг-правилата и тайна държавна подкрепа за това. Руските състезатели имат право да се състезават индивидуално под олимпийски флаг.

Самата Исинбаева не успя да участва на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Това стана поради проблеми от същия характер- Руската федерация по лека атлетика беше изритана от Световната (ИААФ). И тогава ИААФ реши да не пуска руски лекоатлети в Рио с изключение на състезателката по скок на дължина Дария Клишина, която живее и тренира в чужбина.