Испания остава без победа над Италия на голямо първенство след като стигна само до равенство 1:1 на старта на група С на Евро 2012.

Адзурите поведоха с гол на резервата Антонио ди Натале, но само 3 минути след това Сеск Фабрегас изравни. Италианците играха открито и търсиха победата. Испанците започнаха много плахо, но второто полувреме бе изключително зрелище.

Треньорът на Испания Висенте дел Боске изненада всички, като пусна състав без изявен нападател. Фернандо Торес, Алваро Негредо и Фернандо Йоренте останаха на пейката. Сеск Фабрегас получи място като титуляр, което даде предимство на играчите на Барса пред тези на Реал - 5:4.

И ако Испания беше без нападател, то Италия беше без централен защитник. Адзурите заложиха на трима в отбрана, като Даниеле де Роси беше в средата. Партньори му бяха Бонучи и Киелини. Треньорът Чезаре Прандели промени схемата на 3-5-2. Дебют за Италия направи Емануеле Джакерини. Той бе един от шестимата играчи на Ювентус в стартовия тим.

Италианците бяха първия тим на първенството излязъл с двама чисти нападатели. Те бяха Антонио Касано и Марио Балотели. Двамата обаче не се познават добре, защото имаха общо малко над 90 минути игра като партньори за Италия.




Двата отбора се бяха срещали 29 пъти. Италия имаше 10 победи, Испания - 8, при 11 равенства. Единствената победа на иберийците на голям турнир над Италия бе преди 92 г. на олимпиадата в Антверп. След това в 9 сблъсъка на световно, европейско или олимпиада, адзурите имаха 5 победи и 4 равенства.

Испания обаче бе отбора, който изхвърли Италия на Евро 2008. Това стана на четвъртфинал след равенство 0:0 в редовното време и продълженията и успех при дузпите.

Началото на мача не бе много интересно. Първият удар в мача дойде чак в 9-ата минута. Давид Силва опита своя късмет от дистанция, но прати топката над гредата. Отново звездата на Ман Сити имаше шанс 2 минути по-късно. След авантаж той се озова в наказателното поле, но удара му бе слаб и право в Буфон.

Италианците действаха със сериозна преса и не позволяваше на съперника да владее толкова много топката. Първият реален шанс за гол се откри пред Антонио Касано. В 23-ата минута той бе изведен зад защитата отдясно. Опита веднага диагонален удар, но той мина покрай далечната греда.

Последва хубаво двойно подаване между Иниеста и Давид Силва. Халфът на Барса навлезе в наказателното поле и стреля, но шута бе блокиран умело от Даниеле де Роси. След това Шави центрира от корнер към далечната греда, където Иниеста стреля от воле. Буфон внимаваше и с плонж спаси.

След това последваха добри мигове за Италия. Касано проби отляво и свърна към центъра. След това шутира, но Касияс изби. Две минути по-късно отново Касано действаше отляво и центрира към Маркизио, който от дъгата пред наказателното поле стреля от въздуха. Касияс спаси удара, който отиваше под гредата.

В края на полувремето също имаше емоции. Давид Силва запази топката на дъгата и подаде към Фабрегас, той опита удар, но Бонучи го блокира и изби в корнер. Най-чистият шанс за гол за испанците бе минута преди почивката. Дълго подаване на Шави намери Иниеста, който стреля от въздуха, но над вратата.

В последната минута пък Италия пропусна най-доброто положение за първата част. Страхотният Касано центрира отдясно и Тиаго Мота бе на чиста позиция в наказателното поле. Ударът му с глава обаче бе избит със страхотен рефлекс от Касияс. На почивката двата тима се оттеглиха без голове, но пък италианците имаха два пъти повече точни удари - 4:2.

Испания започна видимо много по-добре второто полувреме. Сеск Фабрегас виждаше как удара му влизаше в ъгъла, но вездесъщия Буфон се разтегна и изби. След това и Шави опита шанса си от дистанция. В 51-ата минута Испания бе близо до попадение. Фабрегас пусна към Иниеста, който нахлу отляво в наказателното поле. От малък ъгъл той стреля по диагонала, но Буфон леко докосна топката и тя мина на няколко сантиметра от гредата.

Последва невероятен подарък за Марио Балотели. Серхио Рамос му остави топката и Супер Марио остана сам срещу Касияс. Нападателят на Ман Сити обаче изпусна 3-4 момента за удар и вместо да стреля, Рамос се върна и изби в корнер. Това явно ядоса Чезаре Прандели, който го смени с Антонио ди Натале.

237 секунди след като ветерана от Удинезе се появи на терена вкара за 1:0. Пирло финтира Бускетс в средата на терена и с прецизен пас изведе Ди Натале зад защитата. Голмайсторът на Серия А от 2009/10 и 2010/11 пусна топката покрай Касияс за 1:0. От края на Мондиал 2006 до сега Ди Натале е топреализатора на Италия с 10 гола. Това прекъсна серията на Италия от 360 минути без отбелязан гол от Италия.

Испанците обаче бързо изравниха. След 3 минути Сеск Фабрегас бе в прегръдките на съотборниците си. Давид Силва разсече защитата на Италия през центъра и изведе Фабрегас сам срещу вратаря. Халфът на Барса веднага реализира за 1:1. Това бе първият му гол въобще от 8 февруари насам, когато вкара за Барса срещу Валенсия. Освен това Фабрегас стана едва втория испанец с голове на две различни европейски първенство след Алфонсо.

Висенте дел Боске най-накрая пусна нападател в 74-ата минута. Фернандо Торес смени голмайстора Фабрегас. И веднага след това изпусна да изведе своите напред. Той бе изведен сам срещу Буфон с чудесен пас на Шави, но реши да заобикаля излезлия Буфон и вратаря отклони топката и спря атаката.

Италия обаче не се отказа да търси победата. Страхотен пас на Пирло намери зад защитата Ди Натале, който засече топката от въздуха, но не намери вратата.

Пет минути преди края Торес имаше още един добър шанс. След двойно подаване с Шави, нападателя на Челси се озова в добра позиция. Опита да прехвърли Буфон, но прати топката над вратата. Вдясно съвсем сам бе Хесус Навас. Именно крилото на Севиля имаше следващия шанс. Той получи топката отдясно и стреля по земя, но Буфон улови.

След това и италианците имаха възможност да спечелят. Клаудио Маркизио получи топката в наказателното поле и стреля, но Касияс спаси. В крайна сметка мача приключи 1:1. Двата тима взеха по точка. Следващия мач на адзурите е срещу Хърватия, а световния и европейски шампион среща Ирландия.

ИСПАНИЯ - ИТАЛИЯ 1:1

0:1 Ди Натале 61
1:1 Фабрегас 64

ИСПАНИЯ: Касияс, Арбелоа, Пике, Рамос, Жорди Алба, Иниеста, Шави, Бускетс, Чаби Алонсо, Давид Силва (65 Хесус Навас), Фабрегас (74 Фернандо Торес)

ИТАЛИЯ: Буфон, Бонучи, Де Роси, Киелини, Маджо, Тиаго Мота (90 Ночерино), Пирло, Маркизио, Джакерини, Касано (65 Джовинко), Балотели (56 Ди Натале)