Чехия удари с 2:1 Гърция в среща от Група "А" на "Евро 2012" и отново е в играта за класиране в следващата фаза на турнира.

Попаденията за чехите вкараха Петер Жирачек и Вацлав Пилар, точен за "елините" бе Теофанис Гекас.

Чехия тотално надигра гърците през първото полувреме. Тогава Томаш Росицки и компания правеха каквото си поискат на терена, създадоха половин дузина положения, вкараха бързи два гола и не дадоха никакви шансове на гърците.

След почивката обаче "елините" тръгнаха в атака, възползваха се от груба грешка на Петер Чех и успяха да намалят, но за нещо повече не им достигна шанс и умения.

Така преди срещата Полша - Русия, която е по-късно днес, чехите се изравниха по точки с руснаците, а гърците и поляците имат по една спечелена точка.



Чехите започнаха перфектно първото полувреме и до 6-ата минута вече водеха с 2:0. Първо в 3-ата минута гръцката защита сгреши детински и се разцепи в центъра, като позволи на Петер Жирачек да нахлуе сам срещу Костас Халкиас и технично да го преодолее за 1:0.

Само три минути по-късно Тиодор Гебре Селасие направи страхотен пробив отдясно и центрира успоредно в наказателното поле на Гърция, където Вацлав Пилар подложи с коляно и търкулна топката в мрежата на Костас Халкиас за 2:0.

"Елините" отговориха с центриране на Йоргос Карагунис от фаул в наказателното поле на Чехия, но там Петер Чех без проблеми улови топката. В 18-ата минута Хосе Холебас центрира от пряк свободен удар, но защитата на чехите се справя без проблеми.

Две минути по-късно Вацлав Пилар стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но топката излезе в аут. Последва и тупалка на Томаш Росицки, но резервата Михалис Сифакис със сетни усилия спаси.

Постепенно темпото на игра падна. Чехите контролираха действията на терена и не даваха никакви шансове на гърците, които и не знаеха как да стигнат до голова възможност пред Чех.

Така се стигна до 41-ата минута, когато Йоргос Фотакис успя с глава да вкара на Чех, но попадението правилно бе отменено поради тънка засада на Фотакис.

Второто полувреме започна с натиск на гърците и те успяха да намалят след безумна грешка на Петер Чех.

В 53-ата минута Самарас центрира безобидно в наказателното поле на чехите, където обаче Чех сгреши нелепо и подари топката на резервата Гекас, който на празна врата вкара за 1:2.

След това попадение играта загрубя и се наложи Стефан Ланоа да охлажда страстите с няколко жълти картони. В 61-ата минута Карагунис центрира остро от фаул в наказателното поле на Чехия, но този път Чех боксира топката.

Малко по-късно гърците създадоха страхотна контра. Топката стигна до Гекас в наказателното поле, но той се засуети и изпусна. В 75-ата минута пък Митроглу с глава стреля неточно.

До края на мача "елините" натиснаха, но нямаха шанс за втори гол и за точка от мача. Така Чехия заслужено взе мача и се върна в играта за класиране в следващата фаза на турнира.

ГЪРЦИЯ - ЧЕХИЯ 1:2

Голмайстори:
0:1 Иречек (3)
0:2 Пиларж (6)
1:2 Гекас (53)

ГЪРЦИЯ: 1. Халкиас (23 - 13. Сифакис), 2. Маниатис, 5. Пападопулос, 15. Торосидис, 20. Холебас, 10. Карагунис (к), 16. Фотакис (46 - 17. Гекас), 21. Кацуранис, 22. Фортунис (71 - 11. Митроглу), 7. Самарас, 14. Салпингидис

ЧЕХИЯ: 1. Чех, 2. Селасие, 3. Кадлец, 6. Сивок, 8. Лимберски, 10. Росицки (к) (46 - 18. Коларж), 13. Плашил, 14. Пиларж, 17. Хюбшман, 19. Иречек, 15. Барош (64 - 20. Пекхарт)