В несигурна ситуация до края на мача изглеждаше нашият играч на Евро 2012 Кирил Иванов, но добрата подготовка в кварталния бар си каза думата и в крайна сметка Киро успя да излезе победител в мача, обръщайки спорните моменти в своя полза. С  bet365.com, на това европейско, играчът си ти.


С два гола на Чаби Алонсо Испания победи Франция с 2:0 на четвъртфиналите на европейското първенство и се класира напред за полуфиналите на турнира.

Халфът на Реал Мадрид откри резултата с глава в средата на първото полувреме след атака и центриране на Жорди Алба. В последната минута пък той вкара от дузпа за нарушение срещу резервата Педро.

През по-голямата част от мача Испания имаше преимущество, но подобно на предишния мач с Хърватия нямаше особен блясък и острота в играта на иберийците и головите положения бяха рядкост.

За щастие на отбора на Висенте дел Боске и Франция наподобяваше на отбора, който загуби с 0:2 от Швеция в предишния мач. "Петлите" изглеждаха немощни в нападение и усилията на Карим Бензема и Франк Рибери не бяха достатъчни за опитите за контраатаки.

Победата на Испания наруши и една негативна за тях традиция, тъй като това бе първия случай, в който иберийците елиминират Франция на голям футболен турнир. Преди това Испания имаше едно равенство и 5 загуби.

Така на полуфиналите Испания ще срещне Португалия на Кристиано Роналдо.



В състава на Испания Висенте дел Боске се връщаше към схемата от първия мач без нападател и съответно Фернандо Торес бе отстъпил мястото си на Сеск Фабрегас. Във Франция обаче Лоран Блан бе направил цели 4 смени спрямо мача срещу Швеция. Една от тях бе в защита, където Лоран Косиелни бе на мястото на Филип Мексес. Останалите три обаче бяха леко изненадващи, тъй като на пейката останаха Самир Насри, Алу Диара и Хатем бен Арфа. По непотвърдени данни причината е била скандал в съблекалнята на "петлите" с участието на въпросните трима футболисти. Вместо тях като титуляри излизаха Йоан Кабай, Флоран Малуда и Антони Ревейле.

Мачът започна с очаквано териториално предимство на Испания, която задържаше топката с типичния си стил с много подавания. В 6-та минута Сеск Фабрегас имаше претенции за дузпа, след като бе съборен отзад от Гаел Клиши в наказателното поле, но така и не се видя добре какъв точно е контакта и съдията предпочете да замълчи.

В следващите минути Испания продължи да владее топката, но не създаваше опасности пред вратата на Франция.

В 19-та минута обаче извенъж резултатът бе открит от иберийците. Иниеста изведе по крилото Алба и след като Дебуши се спъна и не успя да го спре, последва хубаво центриране в наказателното поле, където в опразненото пространство пред вратата Чаби Алонсо връхлетя и от десетина метра с глава засече в мрежата. Това бе и перфектния начин халфът да отпразнува своя мач номер 100 за Испания.

В следващата атака Испания отново създаде напрежение, като Фабрегас поднесе към Шави пред наказателното поле, но неговият силен удар мина над вратата.

"Ла Фурия" продължи да доминира и Давид Силва навлезе в наказателното поле и поднесе назад, но Сеск Фабрегас за малко не стигна до топката.

Малко след това Фабрегас пък изведе Иниеста в коридор в наказателното поле, но в решителния момент Ревейре се хвърли на пътя на топката и изби в корнер.

Франция опитваше плахо да контраатакува, но не можеше да стигне до голово положение. Въпреки това в 32-та минута се наложи Икер Касияс да показва класата си, след като Йоан Кабай стреля много точно от пряко свободен удар точно до сглобката на гредите, но Касияс се разтегна и с една ръка изби в корнер.

На другия край на терена след центриране от корнер пред вратата на Франция Жерард Пике стреля остро с глава от десетина метра, но не уцели вратата.

След почивката Франция леко се активизира и изнесе играта по-напред. Първият удар бе дело на испанците - Чаби Алонсо изстреля снаряд от 30 метра, но над вратата. След това обаче "петлите" имаха няколко добри атаки.

Първо Бензема изведе Рибери в наказателното поле, но Серхио Рамос действа решително и блокира крилото на Байерн. Малко по-късно Рибери центрира от крилото и Дебуши засече с глава на 6-7 метра от вратата, но прати топката над напречната греда.

При това разпределение на играта Испания от свой ред имаше възможности да контраатакува и така Фабрегас за малко не удвои в 62-та минута. Той получи пас зад защитата и опита да заобиколи Лорис, но вратарят на Франция изби топката от краката му.

В средата на полувремето и двата селекционера извършиха по две смени. За Франция влязоха Насри и Менес на мястото на Дебуши и Малуда, докато за Испания се появиха Педро и Фернандо Торес на мястото на Давид Силва и Сеск Фабрегас. Така и двата отбора изостриха схемата си на игра, тъй като за Франция това бяха двама креативни футболисти, докато Испания изведнъж заигра с двама нападатели.

И остриетата на Испания почти веднага внесоха смут в пеналта на Франция. Педро проби по крилото, влезе в наказателното поле и поднесе към Торес пред вратата, но Косиелни се хвърли с шпагат и изпревари нападателя на Челси.

За Франция нещо подобно направи Франк Рибери, който показа скорост и от аутлинията центрира остро назад, но Касияс се хвърли и пресече подаването.

След това обаче темпото на игра спадна, като за това имаше заслуга и "тики-таката" на Испания.  В 89-та минута Франция можеше да има претенции за дузпа, след като при едно центриране Чаби Алонсо сякаш дръпна опитващия се да засече Лоран Косиелни.

Вместо това, в следващата атака съдията даде дузпа за Испания. До нея се стигна след финт на Педро в наказателното поле и нарушение отзад на Ревейле. Зад топката застана Чаби Алонсо и не сбърка.

Испания - Франция 2:0

1:0 Чаби Алонсо 19
2:0 Чаби Алонсо 90


Испания: Касияс, Арбелоа, Рамос, Пике, Алба, Чаби Алонсо, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас, Давид Силва (65 Педро)

Франция: Лорис, Дебуши (65 Менес), Косиелни, Ревейле, Клиши, Рами, Кабай, М'Вила (79 Жиру), Малуда (65 Насри), Рибери, Бензема